dinsdag 25 september 2018 | week 39
Home » Nieuws » Wethouder Ankie van Tatenhove bezoekt vrijwilligers van Welzijn Lansingerland

Wethouder Ankie van Tatenhove bezoekt vrijwilligers van Welzijn Lansingerland

10 jaar Lansingerland

Wethouder Ankie van Tatenhove bezoekt vrijwilligers van Welzijn Lansingerland

Lansingerland – In het kader van 10 jaar Lansingerland bezoekt wethouder Ankie van Tatenhove dit jaar 10 maatschappelijke organisaties. Het Vrijwilligers Informatie Punt – VIP Lansingerland is (mede)organisator van deze bezoeken. De Heraut doet verslag van deze ontmoetingen.

Trees Borkus-Henskens

In september bezocht de wethouder de vrijwilligers van Welzijn Lansingerland. Het bezoek vond plaats tijdens een vrijwilligerscafé in Ontmoet! in De Stander te Bergschenhoek. Dit vrijwilligerscafé is een gezellige, informele bijeenkomst waarbij vrijwilligers van Welzijn Lansingerland enkele keren per jaar worden uitgenodigd elkaar in een ontspannen omgeving te ontmoeten en te leren kennen.

Geen smeerolie maar parfum

Directeur van Welzijn Lansingerland Rob Schilthuis heette de vrijwilligers welkom met: “Waardering gaat verder dan naastenliefde. Zonder u is er geen Welzijn Lansingerland en dat betekent een verarming van onze gemeenschap. Petje af voor al onze vrijwilligers.” De wethouder vulde aan met: “We zijn dankbaar dat jullie inzet plegen en je om mensen wilt bekommeren. Individuele inzet voor een individuele naaste. Naasten die het leuk vinden en het belangrijk vinden mee te blijven doen in ontmoeten en met elkaar delen. Deze bijeenkomst is niet alleen gezellig, maar ook een waardering voor hetgeen u allemaal doet. Voor de steun die u geeft. Ik zie hier veel bekende gezichten die ik ook op tal van andere plekken binnen onze gemeente tegenkom. U bent de parfum van de samenleving die geur en smaak geeft.”

In gesprek

Na het welkom ging de wethouder in gesprek met de vrijwilligers. Met de gastvrouwen van De Leeuwerik die er bijna allemaal al vele jaren actief zijn. Ze werken er volgens een rooster dat door de coördinator wordt gemaakt en als ze een keer niet kunnen zorgen de vrijwilligers zelf voor een vervanger. De sfeer is goed en er is weinig verloop. “De hele groep bestaat uit 170 vrijwilligers, waarvan er rond de 70 om de beurt de bar dagelijks verzorgen,” aldus coördinator Tonnie. Leo verzorgt er samen met zijn echtgenote al dertien jaar het bridgen, maar hij assisteert tevens bij tal van andere activiteiten in zowel De Leeuwerik als De Tuinen. Ook het vrijwilligersteam Welzijn Bleiswijk, dat tal van leuke activiteiten organiseert, was present.

‘We doen het met liefde’

Lucia bezoekt twee mensen; een op maandagmiddag en een op donderdagochtend. Ze werkte jaren zelf in de wijkzorg en weet dat je als mantelzorger veel voor mensen kunt betekenen. “Een spelletje, wandelen, een praatje maken; ze kijken er elke week naar uit.” Ditta verzorgt creatieve middagen in Ontmoet! “Met een vrije inloop voor iedereen. We maken momenteel kerstkaarten, maar er komen ook bezoekers die alleen voor de gezelligheid en het praatje komen.” Rinie zit in de groep die alles rond de Cultuurbus regelt. “Met een keer per maand een voorstelling in het Theater van Zoetermeer. In elke kern is een opstapplaats en de bus zit altijd vol. Ik doe dit al tien jaar en het is nog steeds leuk.” Dingena heeft de fietsclub onder haar hoede die van april tot oktober wekelijks een rit door de omgeving maakt en zelf de routes uitstippelt van tussen de 30 en 40 kilometer. Met rond de dertig volgers die genieten.

Regelen en organiseren

Kees en Ed zijn de klusjesmannen in het Berkelse Wel-kom!. “We zijn er als het nodig is. We verrichten hand- en spandiensten en zijn soms ook gastheer.” De dames die bij hen aan tafel zitten zijn er eveneens actief; als gastvrouw van de schilderclub, maar ook bij de high tea of de bingo. Ook Miep regelt veel in Wel-kom!, samen met Carola en Henny. “Op maandag, woensdag en vrijdag is er vrije inloop en dan mag het wel wat drukker worden. Die dagen zijn we alleen tussen twaalf en een even gesloten. Er wonen erg veel senioren in Berkel en Rodenrijs en die willen we graag uitnodigen eens binnen te wandelen bij Wel-kom! aan de ds. Van Koetsveldstraat. Voor een kopje koffie of een gezellig praatje, maar iedereen kan ook deelnemen aan de activiteiten die er worden georganiseerd.” Hennie is gastvrouw bij de handwerkclub. “Er worden leuke dingen gemaakt en eens per jaar houden we een verkoop.”
Jannie begon met het rolstoelwandelen bij Huize Sint Petrus, maar heeft zich inmiddels aangesloten bij de Boodschappendienst. Wekelijks bezorgt ze boodschappen bij een echtpaar dat zelf geen boodschappen meer kan doen en dat erg blij is met de inzet van haar hulp.
Allemaal hebben de vrijwilligers een eigen verhaal; over hun inzet, hoe ze het ervaren, de hulp en gezelligheid die ze bieden en de nood die ze om zich heen zien en waar ze iets tegenover willen zetten om het voor hun naasten wat fijner te maken.

Op de site www.viplansingerland.nl staan alle vacatures die worden aangeboden in het vrijwilligerswerk van Lansingerland. Van Welzijn Lansingerland, maar ook van andere organisaties, clubs en verenigingen.

Check Also

Podiumplaatsen voor de inwoners van Lansingerland

Berkel en Rodenrijs - De 63-ste Berkelse wielerdag zal de boeken ingaan als één waar veel prijzen in eigen huis werden gewonnen: vier podium plekken voor Lansingerlanders. De eerste plaats voor Sten Verzijl bij de junioren. Een derde plaats voor Lars Seldenhuis bij de Nieuwelingen en voor Erwin Meijer uit Berkel en Rodenrijs bij de Amateurs/ Sportklasse. Hoekenaar Frans van Winden pakte bij de 40+ een tweede plaats.