donderdag 16 augustus 2018 | week 33
Home » fbpost » Koos de Vuilnisman brengt een verrassing mee

Koos de Vuilnisman brengt een verrassing mee

Koos de Vuilnisman brengt een verrassing mee

Bergschenhoek – Met een grote vuilniswagen arriveerde Koos de Vuilnisman maandagochtend 25 september bij de Willibrordschool in Bergschenhoek. Koos kennende kwam hij niet met lege handen, maar wat hij precies meebracht bleef nog even een verrassing.

Trees Borkus-Henskens

Nadat alle kinderen en hun leerkrachten waren uitgenodigd naar de speelplaats te komen kon de verrassing bekend worden gemaakt. Dat deed Koos echter niet alleen. Hij bracht wethouder Simon Fortuyn mee en tevens Fred van der Leij, accountmanager Renewi Overheidsdiensten.
Vorig jaar werden alle kinderen uit groep 7 uitgedaagd een mooie poster te maken over afvalscheiding. De mooiste werd uitgekozen en zal dit jaar worden gebruikt voor de campagne ‘Afval is grondstof. Gooi ’t niet weg’. En toen kwam de verrassing; die poster was gemaakt door Senna Rijsdijk uit groep 8B van de Willibrordschool. Ze schrok er zelf een beetje van toen ze naar voren mocht komen om een cadeautje in ontvangst te nemen. Haar fraaie tekening was ingelijst en ontving een luid applaus van alle aanwezigen, waarna hij aan de wethouder werd overhandigd die er een mooi plekje voor ging zoeken.
Alle kinderen mochten vervolgens om de beurt samen met Koos de Vuilnisman bij de grote vuilniswagen komen kijken, waarna Koos binnen in het klaslokaal met groep 7 aan de slag ging met een les over afval, de verschillende manieren van scheiden en manieren om zo min mogelijk afval te krijgen; zowel op school als thuis. Na de les ging Koos nog wel even bij alle klassen langs om de kinderen wat tips mee te geven over afvalscheiding. “Een hele leuke en aansprekende manier om kinderen bewust te maken van het nut van afval scheiden en zwerfafval vermijden. Het creëren van bewustwording werkt al op jonge leeftijd,” aldus de wethouder die het bezoek van Koos de Vuilnisman en zijn ludieke aanpak van bewustwording van harte stimuleert.

Scheidingswijzer

De maand september staat in het teken van afval scheiden. Met de campagne ‘Afval is grondstof. Gooi ’t niet weg’ blijft de gemeente aandacht vragen voor het verminderen van afval en het hergebruiken van grondstoffen. Huis-aan-huis wordt een informatie Afvalmagazine en een scheidingswijzer verspreid met hierin praktische tips en eerste hulp bij afval scheiden.
Fortuyn: “We zitten nu op de 55%, dus we hebben nog een slag te slaan, want we willen naar 70 – 75%. Wel zien we dat, na de vele veranderingen die in de achterliggende periode zijn ingevoerd, we in rustiger vaarwater komen en iedereen gewend raakt aan een andere manier van afval verzamelen en verwerken. Het gaat goed, maar we zijn er nog niet. Momenteel zijn we aan het bekijken of we rond scholen en verenigingsgebouwen en bij appartementencomplexen ondergrondse containers kunnen plaatsen.” Onderstrepend: “We willen er als gemeente veel in investeren, want jong geleerd is oud gedaan. Alle basisscholen zijn benaderd met de vraag of ze belangstelling hebben voor een bezoekje van Koos de Vuilnisman aan hun school.”

Kan beter

School- en bedrijfsafval moet door de scholen en bedrijven zelf worden geregeld. Die maken daar zelf afspraken over. Daarbij spelen andere problemen; bijvoorbeeld waar de opslagbakken moeten staan, waar de containers vandaan moeten komen als de school eens in de maand papier ophaalt. Ook het gescheiden verzamelen vormt een probleem, want fruitafval in de klas scheiden is mooi, maar dat kun je niet een hele maand in de klas laten staan. Zaken die niet zo eenvoudig te regelen zijn, maar waar wel over wordt nagedacht.

Check Also

Diamanten huwelijk op unieke Bleiswijkse plek

Bleiswijk - Een uniek diamanten paar op een unieke locatie; dat werd duidelijk op dinsdag 7 augustus toen burgemeester Pieter van de Stadt een felicitatiebezoek bracht aan het echtpaar Hoogendoorn dat die dag zestig jaar was getrouwd. Nadat de waakhond veilig in z’n hok was gezet kreeg de burgemeester een rondleiding door de woning van het paar; een woning die eigenlijk plaats had moeten maken voor ‘groen’.