zondag 23 september 2018 | week 38
Home » Algemeen » Rotary Lansingerland benoemt nieuwe voorzitter

Rotary Lansingerland benoemt nieuwe voorzitter

Open avond 3 oktober

Rotary Lansingerland benoemt nieuwe voorzitter

Lansingerland – Rotary Lansingerland heeft een nieuwe voorzitter in de persoon van Ton van Vliet. Ton is Rotarian in hart en nieren en al vele jaren actief lid. Hij zet zich onder andere in voor het werven van fondsen door het ontwerpen en verkopen van postzegels. De opbrengst hiervan gaat naar End Polio Now. Hierbij is het doel gesteld de ziekte polio de wereld uit te helpen.

Trees Borkus-Henskens

Ton is inmiddels al dertig jaar en met veel plezier lid van Rotary; eerst vijf jaar in Delft en vervolgens in Lansingerland. “De eerste kennismaking was tijdens een internationale conventie in Amerika waar ik heen reisde, omdat ik begon met het verzamelen van postzegels over serviceclubs als Lions en Rotary. Rotary, zo bemerkte ik al snel, is meer dan zomaar een club ergens in een plaats. Je kunt als lid en groep veel voor de samenleving betekenen. Dat is er mede de reden van dat ik nog steeds lid ben van Rotary, een gemêleerde club van zowel dames als heren, maar ook een club die open staat voor nieuwe leden.”
De leden van Rotary zetten zich in voor doelen zowel dichtbij als veraf.
Ton vertelt over het project End Polio Now, dat in de tachtiger jaren wereldwijd begon met als doel polio de wereld uit te helpen. “In die tijd kregen nog 350.000 kinderen de ziekte en dat is inmiddels teruggebracht naar 10. Het komt momenteel nog sporadisch voor in Pakistan, Afghanistan en Nigeria. Rotary ondersteunt dit project en heeft daarvoor inmiddels in de loop der jaren 200 miljoen bijeen gebracht met allerlei acties. Ook de Bill & Melinda Gates Foundation hielp mee en verdubbelde het bedrag van de Rotary.” Ton hield het als postzegelverzamelaar dicht bij zijn eigen hobby en gaf tussen 2009 en 2014 jaarlijks een eigen postzegelvel uit dat met een opslag werd verkocht (vergelijkbaar met de Kinderpostzegels). Er werd een half miljoen vellen verkocht met een netto opbrengst van ruim 108.000 euro. Een groot deel ervan kreeg eveneens de verdubbeling van de Foundation. Momenteel loopt hier in Nederland een inmiddels de wereld overgaand End Polio Now Tulpen actie die onlangs is gestart met de verkoop van een eigen tulp. Per verkochte tulpenbakje gaat tien euro naar het End Polio Now; een bedrag dat zelfs verdrievoudigd wordt door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Jaarlijkse acties

Dichtbij huis organiseert Rotary Lansingerland onder andere Bridge in de Kas (november) en Wandelen voor Water (maart), beide gekoppeld aan een goed doel. Met dit jaar als extra actie de schenking van een bijenkast in Lansingerland ter promotie van de bijenstand en de verbintenis aan het Jeugdcultuurfonds Lansingerland. “Maar Rotary is ook actief met de ShelterBox. Een box met daarin een tent en de eerste levensbehoeften voor tien personen. Die worden op plaatsen gebracht met noodsituaties zoals bijvoorbeeld Sint Maarten. Na een oproep naar alle districten zijn er spontaan al vijftig boxen gedoneerd. Zo kun je als internationale organisatie handen en voeten geven aan projecten.”

Open avond

Op dinsdagavond 3 oktober organiseert Rotary Lansingerland een Open Avond bij t Manneke aan de Leeweg 33 te Berkel en Rodenrijs. Daar kunnen belangstellenden zowel kennis maken met de leden als met de doelstelling van de club. Iedereen die een bezoek wil brengen wordt verzocht dit vooraf te melden bij Petra den Boer van de ledencommissie: p.den.boer@hetnet.nl.

Check Also

Rotta Kapoentjes gaan weer starten

Bergschenhoek - Buiten valt er altijd genoeg te zien en te horen. De zomer komt op zijn einde en de herfst laat zich al zien. Een heerlijke periode om een nazomer-ontdektocht te doen met uw kind of kleinkind. Bladeren, zaden en welke kriebeldiertjes zie je nu? Woensdag 26 september is het weer tijd voor mini-avontuur bij de Rotta Kapoentjes.