zondag 23 september 2018 | week 38
Home » fbpost » De Kunsttoer breidt uit met vijf nieuwe deelnemers
Henk Franken

De Kunsttoer breidt uit met vijf nieuwe deelnemers

De Kunsttoer breidt uit met vijf nieuwe deelnemers

Lansingerland – In het eerste weekend van oktober staan de deuren weer open van een groep beeldend kunstenaars die samen De Kunsttoer door Lansingerland organiseren. Met daarbij een vijftal nieuwe leden die zich graag voorstellen: Jacob Jan Koedoot, Mandy de Veld, Jellie Piersma, Henk Franken en Monique van der Mije.

Trees Borkus-Henskens

Jacob Jan Koedoot kon als kind al goed tekenen, maar hij gaf er niet veel aandacht aan. Het bleef echter kriebelen. Een jaar of twintig geleden kocht hij een penseel en begon hij te schilderen. “Ik schilder vanuit mijn hart. Ik zet intuïtief lijnen neer, neem afstand en ga vervolgens met kleur aan de slag. Meestal op doek en met olieverf; daar kun je zo heerlijk mee kliederen. Soms op een andere ondergrond als die me toevallig aanspreekt. Twee jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de Kunsttoer en dat sprak me wel aan. Voor mij wordt het m’n eerste expositie; iedereen kan een kijkje komen nemen in mijn keuken. Ik vind het heerlijk om te schilderen en ben regelmatig actief met verf en penseel, maar (voorlopig) blijft het een hobby.”

Mandy de Veld uit Berkel en Rodenrijs schildert al langer en daar is inmiddels ook het airbrushen bij gekomen. “Mijn vader schilderde en dat vond ik zo leuk dat ik mee ging doen. Samen met mijn zoon ben ik een jaar of tien geleden samen naar een cursus airbrushen gegaan en vervolgens naar nog tal van andere cursussen bij onder andere de Hichte en Julia Woning, maar ook in Rotterdam, Waalwijk en Barendrecht. Ik schilder groot; meestal groter dan 1×1 meter. Figuratief en in mijn eigen felgekleurde stijl. Ik werk veel voor bedrijven.” Eerder exposeerde Mandy met haar werk in zowel Rodenrijs als Nootdorp en Hillegersberg.

Jellie Piersma schildert hoofdzakelijk met acryl en soms met olieverf. Zij experimenteert met verf in combinatie met andere materialen en houdt van kleur. “Ik schilder voor mezelf. Ben ik niet tevreden, dan werk ik er aan verder en als ik het echt niets vind gaat het weg. Ik schilder zelf een ochtend in de week en af en toe nog wat tussendoor. Ik maak van alle werken foto’s; dan zie je wat er gebeurt en kun je nog eens iets corrigeren.” Jellie werkt veel met paletmes en exposeert in haar eigen atelier

Henk Franken liet twaalf jaar geleden een beeld maken om in z’n tuin te plaatsen. “Mijn interesse in kunst was gewekt en we bezochten tal van musea. In een galerie in Drente zagen we een mooi beeld dat we graag wilden kopen, maar het was reeds verkocht. Toen besloot ik zelf een steen en gereedschap te kopen en aan de slag te gaan. De eerste was speksteen, maar al snel volgenden albast, selemiet, serpetijn en kissi; allemaal steensoorten die te koop zijn in Den Haag. Alleen natuurstenen met organische vormen waardoor ik me laat leiden. Ik werk thuis en eens in de week op cursus in een lege bollenkas.” Na vorig jaar als gast geëxposeerd te hebben bij Aleid Egas is Henk als lid van de Kunsttoer ook dit jaar weer present bij Aleid; met beelden in verschillende maten en steensoorten.

Monique van der Mije is fotograaf en bouwt studio stillevens. Daarnaast is ze graag in de natuur om mooie opnamen te ontdekken. “Ik kweek mossen die ik in de natuur vind en daar bouw ik stillevens mee als vrij werk. Ik bouw op in lagen waar ik een paar dagen mee bezig kan zijn. Intuïtief opbouwend. Mijn opa maakte kleine aquarellen en dat kleine sprak me erg aan. Daar ben ik op gaan voortborduren, een intiem beeld op roepend. Een mooie en bijzondere manier van fotograferen die een spannende omgeving weergeeft.”

Kunsttoer

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober wordt de 23e editie van de jaarlijkse Kunst- en Atelierroute Lansingerland gehouden. Belangstellenden zijn in dit weekend van harte welkom in de diverse ateliers van de deelnemende kunstenaars. Een vooruitblik wordt getoond in de overzichtsexpositie. Dit jaar staat deze expositie van 26 september tot en met 9 november opgesteld in de hal van het gemeentehuis. De expositie geeft een goede indruk van wat er aan beeldende kunst te zien is tijdens de open atelierroute op 7 en 8 oktober.

Check Also

Onvergetelijke jubileumdag voor De Kievit

Berkel en Rodenrijs - Het speelseizoen voor speeltuin De Kievit loopt bijna ten einde, maar toch wachtte er zaterdag nog een mooi feest: een feestje in de speeltuin en een receptie voor de genodigden die er niet spelen, maar De Kievit wel een warm hart toedragen als bijvoorbeeld donateur of sponsor. Met z’n allen werd uitgebreid stil gestaan bij het 65-jarig bestaan van deze bijzondere Berkelse plek.