maandag 19 februari 2018 | week 08
Home » fbpost » Toenemend succes voor Buurttoezicht Lansingerland

Toenemend succes voor Buurttoezicht Lansingerland

Toenemend succes voor Buurttoezicht Lansingerland

Lansingerland – Op 21 september vierde Buurttoezicht het 10-jarig bestaan. In boerderij Het Lansingerland kwamen de vrijwilligers bij elkaar om een feestje te vieren. Ook burgemeester Pieter van de Stadt was aanwezig en sprak de vrijwilligers toe.

Peter Tetteroo

Buurttoezicht ontstond in 2007 in onze gemeente. Karel Neelis was de ongeregeldheden in zijn buurt zat en besloot in te grijpen door de straat op te gaan met een aantal anderen en door waakzaamheid en het aanspreken van de onruststokers verdween de overlast. Door dit succes aangestoken breidde het toezicht zich als een olievlek uit over een groot deel van Lansingerland. Nu, in 2017, tellen we door de hele gemeente 500 actieve lopers, zijn er 3500 bewoners actief in de buurt-whatsapp en heeft de facebookpagina van Buurttoezicht 7000 leden.
Burgemeester Pieter van de Stad benadrukte in zijn toespraak het belang van Buurttoezicht. “Dit werk is cruciaal voor een veilige gemeente en is op geen enkele andere manier te realiseren. Door de inzet van de 500 vrijwilligers die de straat op gaan en de oplettendheid van de leden van de buurt-whatsapp kunnen de burgers van Lansingerland overdag veilig over straat en ’s nachts slapen. Buurttoezicht is een zelfstandige organisatie die geen last heeft heeft van allerlei procedurele regels en bureaucratie, dat maakt dat ze snel en effectief kunnen handelen. Dit vraagt veel van de drie dorpscoördinatoren Karel Neelis, Harry Tuijthoff en Hans Weijts en ik spreek hierbij dan ook mijn grote dank uit naar deze heren en alle vrijwilligers.”

In actie

In de laatste zes maanden zijn er 73 inbraken geweest, waarvan de helft pogingen. Dat is een halvering van het half jaar daarvoor. Er zijn twee criminele groepen opgerold, één in Berkel en Rodenrijs en één in Bergschenhoek. Naar de donkere wintermaanden toe – de ideale periode voor inbrekers – staan er verschillende acties op stapel. Vanaf 7 november gaat Buurttoezicht samen met de BOA’s en politie de wijken door om donkere plekken te signaleren en lichtschakelaars uit te delen. Op 12 oktober staat er een kraam op de markt in Bleiswijk waar u al uw vragen kunt stellen en problemen kunt voorleggen die over veiligheid in de openbare ruimte gaan, wat de BOA’s kunnen betekenen, wat Buurttoezicht in uw buurt doet, hoe u verdachte situaties kunt melden en meer. In de wijken waar nog geen toezicht actief is worden bijeenkomsten georganiseerd.
Pieter van de Stadt: “Buurttoezicht zal altijd op mijn onvoorwaardelijke steun kunnen rekenen en vanuit de de gemeente zullen wij blijven strijden voor de inzet van meer wijkagenten. Niet omdat we er niet genoeg hebben, maar omdat ik er geen genoeg van kan krijgen.”
Meer over Buurttoezicht is te vinden op de website: lansingerland.buurttoezicht.nl.

Check Also

Gemeente Lansingerland helpt inwoners met een laag inkomen

Lansingerland - Rondkomen van een uitkering of een minimum inkomen is vaak lastig, vooral als je zomaar in zo’n situatie bent beland. Gemeente Lansingerland doet er alles aan om die mensen te helpen en kennis te laten maken met speciale budgetten, regelingen en eenmalige extra’s die er zijn als je een smalle beurs hebt. We spraken met wethouder Ankie van Tatenhove over het omgaan met beperkte middelen.