zondag 23 september 2018 | week 38
Home » Heden & Verleden » BVCB zowel sportief als sociaal niet meer weg te denken uit Bergschenhoek
Het eerste elftal uit de jaren zestig. Staande trainer Gerard van de Linden. Henk Scherpenzeel

BVCB zowel sportief als sociaal niet meer weg te denken uit Bergschenhoek

In deze aflevering (130) van Heden & Verleden vieren we feest met sportvereniging BVCB te Bergschenhoek, dat dit jaar het 70-jarig bestaan viert.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven

BVCB zowel sportief als sociaal niet meer weg te denken uit Bergschenhoek

BVCB gedenkt en viert in oktober dat het 70 jaar bestaat. BVCB is een club die zowel op sportief als sociaal gebied niet meer weg te denken is in de Bergschenhoekse gemeenschap.

Voor de Tweede Wereldoorlog waren er in Bergschenhoek drie voetbalverenigingen. De katholieke inwoners van Bergschenhoek speelden bij R.K.V.V. De Duiven, de Hervormden bij S.V.H. Steeds Volharden en weer andere voetballers bij De Hoekse Boys. Zo ging dat in die tijd. De eerste twee verenigingen speelden naast elkaar aan de Oosteindseweg op het veld van boer Van Dijk ofwel ‘Keessie Pijp’. Het overbekende voetbalveld waar menig voetballer mooie herinneringen aan heeft. Op dit veld zou het BVCB van nu zijn oorsprong vinden.
Nadat op 16 oktober 1947 de statuten en het huishoudelijk reglement waren opgesteld werd er maandenlang hard gewerkt aan het voetbalterrein. Met boer Van Dijk werden afspraken gemaakt over het huren van een veld. Kleedlokaal, bruggen, afrastering, doelpalen en een entreehokje werden met vereende krachten door de leden zelf gebouwd. Om dit financieel verantwoord te doen werd er flink wat ‘gescharreld’ om 250 gulden bij elkaar te krijgen. Naast de seniorenafdeling ontstond er een juniorenafdeling.
Een beginperiode met contributie van dertig cent per week en er was zelfs een ballotagecommissie. In die tijd kon het nog gebeuren dat je vanuit het niets voetballer werd. Zo stond Klaas Moerman opeens in het veld terwijl hij een uur eerder nog in de tuin werkte. Ook kwam het voor dat de huur wekenlang niet op tijd betaald werd. Totdat het boer Van Dijk te gek werd en hij vlak voordat een wedstrijd begon de voetballers vroeg eerst te betalen. “Mannen, niet voetballen vandaag, eerst betalen, ik krijg nog tien wedstrijden.” Aangezien er per wedstrijd vijf gulden betaald werd, kwam er eerst vijftig gulden op tafel voordat het eerste fluitsignaal klonk.

Clubliefde

Henk de Koning was de man bij de club die in 1958 naar het betaald voetbal kon. FC Vlaardingen bood het astronomische bedrag van drieduizend gulden aan Sjaak Bakker, de voorzitter in die tijd. Na overleg met het thuisfront werd besloten om gewoon bij BVCB te blijven. De clubliefde was te groot. Menig voetballer haalt hier nu zijn neus voor op.
Een verhaal apart in de historie van de club is de toenmalige kantine van BVCB die werd beheerd door Jan Gitling. ‘Voor een heerlijk echte Heineken, een verse kop koffie of een worst, bij Jan in de warme BVCB kantine lest u altijd gezellig uw dorst.’ Nou, dat gebeurde inderdaad. Jan lustte zelf ook wel een pilsje en veel mensen hebben daarvan geprofiteerd. Er stond in die tijd namelijk een groot blik met augurken op de bar en als Jan het allemaal niet meer in de gaten had werd er gratis augurken gegeten. Ook zo’n streek uit die tijd was de klok terugdraaien om wat langer te kunnen drinken. Om half drie kwam Agaath (de vrouw van Jan) naar de kantine en zei op bitse toon: “Jan, moet jij niet naar bed?” “Het is toch pas elf uur”, was het antwoord van Jan.
Sportief had de club net als andere ‘beginners’ een moeizame start en hobbelde het jaren in de derde klasse mee. In het seizoen ’54/’55 werd de eerste promotie bereikt.
Eind jaren zestig verhuisde de club naar de Berkelseweg waar het twintigjarig bestaan werd gevierd en waar ook in 1970 een clubhuis door zelfwerkzaamheid van de leden tot stand kwam. Rond 1971 zag een damesafdeling het levenslicht op het nieuwe sportpark. In 1977 voorkwamen de leden met moeite onder leiding van de toenmalige secretaris Mike Blijven een fusie voorkomen met wat in Bergschenhoek die ‘poenbinken’ van Phoenix werd genoemd. Uitbreiding van de kleedkamers werd mede-gefinancierd door een wedstrijd tussen een streekelftal tegen het destijds roemruchte AZ ’67.
Hoogtepunten uit het verleden zijn natuurlijk de promotie naar de KNVB in het seizoen ’83/’84 onder leiding van trainer Henk Denkers. Met in 1990 voor het eerst de promotie naar de derde klasse, tweeënveertig jaar na de oprichting. Dit met spelers als Rob Lexmond en Theo van Dijk die nog steeds bij de club rondlopen. Tegenwoordig is BVCB een toonaangevende club in Lansingerland.

Check Also

“Mijn jubeljaar breekt aan”

Henriëtte Groeneveld werd geboren in de nacht van 5 op 6 augustus 1968 in het Eudokia-ziekenhuis aan de Bergsingel in Rotterdam. "Mijn ouders hadden een inwoning, een zolderverdieping, aan de Straatweg in Rotterdam. Enige maanden voor mijn geboorte besloten ze naar één van de 3B-dorpen te verhuizen en de keus viel op Berkel en Rodenrijs", vertelt Henriëtte. Op 5 september van dat jaar betrokken zij een koophuis aan de Willem Alexanderlaan, op het terrein van de voormalige tuinderij van Wim van der Torre.