woensdag 18 juli 2018 | week 29
Home » Algemeen » Wereld Alzheimerdag en dementie in Lansingerland

Wereld Alzheimerdag en dementie in Lansingerland

Wereld Alzheimerdag en dementie in Lansingerland

Lansingerland – Ellen Eleonora – van de dementieketen Lansingerland – wil graag een aantal activiteiten rond dementie onder de aandacht brengen. Natuurlijk is dat Wereld Alzheimer dag, maar ook het Alzheimercafé, de lezing van Hugo Borst over dementie en de Dementie Vriendelijke Samenleving.

Ellen Lammerts

De dementieketen is een samenwerkingsverband tussen een aantal organisaties in Lansingerland: Laurens, Vierstroom, GGZ Delfland, Franciscus Gasthuis, Welzijn Lansingerland, Alzheimer DWO (Delft, Westland, Oostland ) en de gemeente Lansingerland. Deze partijen hebben de handen ineen geslagen om de zorg voor mensen met dementie te optimaliseren. “De samenwerking tussen deze partijen is heel goed en dat is wel nodig. Het aantal mensen met dementie groeit enorm. In Lansingerland hebben zo’n 650 mensen een diagnose dementie.” Ellen Eleonora is als ketenregisseur de verbinder. Ze is onafhankelijk en niet in dienst van één van deze organisaties.
“Veel mensen met dementie willen zo lang mogelijk thuis wonen of moeten zo lang mogelijk thuis wonen vanwege de nieuwe regelgeving. Je moet dan ook wel heel erg hulpbehoevend zijn om te kunnen worden opgenomen in een verpleeghuis. Dat geeft druk op de thuiszorg. De zorg voor mensen met dementie thuis wordt steeds zwaarder, met name voor de mantelzorgers.”
Voor mantelzorgers is er het Alzheimercafé. “Dit wordt iedere maand georganiseerd voor mantelzorgers, maar ook voor mensen met dementie. Er wordt aandacht besteed aan vooral praktische zaken zoals: welke mogelijkheden zijn er voor dagopvang, hoe ga je om met dementie of uitleg over het ziektebeeld”, vertelt Ellen.
Op 11 oktober is het volgende Alzheimercafé met als onderwerp Financiën en rechtsbescherming: belangen behartigen van mensen met dementie. Wat kan en moet je regelen en bij wie kan je terecht?

Wereld Alzheimerdag

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer dag. Het doel van deze dag is om dementie onder de aandacht te brengen. Rond deze dag vinden er allerlei initiatieven plaats, ook in Lansingerland.
Op 2 oktober is er een informatiemarkt in het gemeentehuis. De informatiemarkt start om 19.00 uur.
Op de markt zijn alle ketenpartners aanwezig die informatie kunnen geven over dementie. “Ook voor persoonlijke vragen kunt u op deze avond terecht. Mensen die vrijwilligerswerk willen doen kunnen daar hun vragen stellen bij het Vrijwilligers Informatiepunt – VIP Lansingerland.”
Het klapstuk van de avond is natuurlijk Hugo Borst, schrijver van de boeken “Ma”en “Ach, moedertje”. Hugo beschrijft in deze boeken liefdevol het dementieproces van zijn eigen moeder. Hij vertelt hierover vanaf 20.00 uur en voor degenen die zijn boeken thuis hebben of willen aanschaffen: na de lezing is er tijd voor een praatje of kunt u uw boek laten signeren.

De dementievriendelijke samenleving

De campagne “Samen maken we Nederland dementievriendelijk” is een initiatief van de overheid. Men wil de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van de impact van dementie. Het doel is dat mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Ellen noemt als voorbeeld: “De dementieketen Lansingerland organiseert scholing voor alle winkeliers in Lansingerland over het omgaan met dementerende klanten. Bijvoorbeeld met het helpen afwegen van de groenten in de supermarkt of iemand de tijd gunnen bij het afrekenen.”
Deze scholing is gratis. Winkeliers kunnen zich aanmelden via dementieketenlansingerland@gmail.com.
Een mooi initiatief. Op naar een dementievriendelijk Lansingerland!

Voor informatie over de dementieketen en bovenstaande activiteiten kunt u Ellen Eleonora een mail sturen: dementieketenlansingerland@gmail.com.

Check Also

Dansertjes Fervor sluiten seizoen zomers af

Lansingerland - Pilates- en Dansstudio Fervor heeft een geweldig seizoen achter de rug. Met de zomervakantie voor de deur werd het tijd voor een verrassende afsluiting van het seizoen.