woensdag 18 juli 2018 | week 29
Home » fbpost » Duizenden bezoekers ontdekken De Kleihoogt

Duizenden bezoekers ontdekken De Kleihoogt

Duizenden bezoekers ontdekken De Kleihoogt

Berkel en Rodenrijs – Met de officiële opening van een nieuwe brug, een verrassend zonnetje hoog aan de hemel en duizenden bezoekers die wandelend of op de fiets een bezoekje brachten werd de vierde editie van Ontdek De Kleihoogt zondag 17 september een groot succes.

Trees Borkus-Henskens

Rond de klok van half elf verzamelden belangstellenden zich bij de brug die werd aangelegd bij de entree van De Kleighoogt. Burgemeester Pieter van de Stadt viel de eer te beurt de naam van die brug te onthullen: de Lievaartbrug, vernoemd naar de bewoners die op dezelfde plek in een boerderij woonden.
In 1923 vestigde Daan Lievaart zich in een boerderij aan het begin van De Kleihoogt, ongeveer op de plek waar de nieuwe brug, onderdeel vormend van De Groenzoom, zich nu bevindt. De familie Lievaart had een agrarisch bedrijf met vee, een tuinderij en een boomgaard. Later hield men ook varkens. De familie woonde er tot eind zeventiger jaren, waarna de boerderij werd verkocht. In 1987 vestigde de familie Van Vliet zich in de voormalige boerderij, maar aan De Kleihoogt wonen nog verschillende nazaten van Daan Lievaart. Zij waren zondag present en voelden zich vereerd met de naamgeving van de brug als herinnering aan degenen die daar ooit woonden en werkten.

Brede interesse

Na de opening liep het tegen elven en kon de weg voor het autoverkeer worden afgesloten. Iets dat bijzonder werd gewaardeerd door de bezoekers, want nu kon iedereen er op z’n gemak wandelen of fietsen en dat werd dan ook veelvuldig gedaan. Alle bedrijven die de deuren open hadden staan konden rekenen op veel bezoekers die een kijkje kwamen nemen. Dat begon meteen al bij de tent van De Groenzoom waar informatie over het gebied werd verstrekt en iedereen een zakje zaadjes meekreeg. In De Hichte was volop actie; zowel binnen als op het erf, een stukje verder werden stoepjes gelegd door jong en (hulp van) oud, koeien lieten zich van hun beste kant zien naast een leuke schilderexpositie, het dierenpension kon op veel gasten rekenen, bloemen in de kas kregen veel bezoek en ongetwijfeld vormde de roofvogelshow een van de hoogtepunten van de dag. Langs de hele weg viel van alles te beleven en het werd nog extra gezellig door de deelnemers aan de Rabo fietstocht die een stukje van de route afweken om tussendoor een bezoek te brengen aan De Kleihoogt en de bedrijven.

Check Also

Michiel Muis stopt als fractieleider D66

Lansingerland - Michiel Muis stopt als fractievoorzitter van D66 Lansingerland. Hij blijft wel in de gemeenteraad actief.