woensdag 18 juli 2018 | week 29
Home » fbpost » Melanchthon Business School opent gloednieuw schoolgebouw

Melanchthon Business School opent gloednieuw schoolgebouw

Melanchthon Business School opent gloednieuw schoolgebouw

Bleiswijk – Allemaal wilden ze graag iets zeggen over het prachtige gebouw dat verscheen langs de Wilgenlei in Bleiswijk en waar de Melanchthon Business School een schitterend onderkomen heeft gevonden. De aanwezigen die nauw betrokken waren bij de realisatie van de school en hun trots niet onder stoelen of banken staken. Donderdag 14 september was de officiële opening van de school die inmiddels al eerder door leerlingen en leerkrachten in gebruik werd genomen.

Trees Borkus-Henskens

Huidig directeur van de school Cees de Jong vertelde over de lange periode die vooraf ging aan de keuze voor nieuwbouw en vervolgens eerst nog de opening van de dependance aan de Wilgenlei. Toen al was bekend dat er een nieuwe school moest komen ter vervanging van die aan de Rembrandtlaan. Na jarenlange voorbereiding heeft de Business School een gebouw dat aansluit bij de toekomstige ambities van de school.
“De kernopdracht is om jongeren te leren goede keuzes te maken. En om beter keuzes te maken is de regionale business daarbij van belang. ‘Kiezen, ontdekken en doen’ staan hier centraal, waarbij we tijdig reageren op de tijd en de ontwikkelingen in de tijd. Met meer aandacht voor 21ste eeuwse vaardigheden en een goede samenwerking tussen de drie O’s: Overheid, Ondernemers en Onderwijs. In een school die midden in de maatschappij staat als kenniscentrum met diverse opleidingen, leerlingen verbindt en jonge ondernemers ondersteunt” aldus de directeur. “We moeten ons elke dag blijven afvragen wat onze leerlingen nodig hebben in een veranderende maatschappij.”

Oud-leerlingen

Inmiddels zijn ruim 8000 leerlingen opgeleid aan de Melanchthon Business School (voorheen De Kring). Drie van die leerlingen waren present om te vertellen wat de school hen gebracht had. Gert, tegenwoordig accountmanager bij Anthura in Bleiswijk, herinnerde zich de kleinschaligheid, het kennen van iedereen. “Je mocht er zijn en je was geen nummer.” Fatima wist al vroeg dat ze advocaat wilde worden. Ze werd daarin gesteund door de toenmalig decaan die haar aanraadde ‘maak alles af waaraan je begint’. Na haar universitaire studie vond ze een baan bij het Ministerie van Onderwijs. Merel tenslotte herinnerde zich de goede interactie tussen leerlingen en leerkrachten. Zij heeft er enkele jaren geleden haar diploma gehaald en volgt nu het laatste jaar van de opleiding pedagogisch medewerker met als plan te gaan vliegen of voor het onderwijs te kiezen.

Mooi gebouw

Ilone Ammerlaan, voorzitter van VNO-NCW Oostland, had eerder tijdens een bezoek aan de school al ervaren: “Ik zou er zo willen zijn. De toekomst gaat er anders uitzien met onder andere verder gaande digitalisering en verduurzaming en daar moeten we ons met de drie O’s samen sterk voor maken.” Ook wethouder Jeroen Heuvelink was zeer te spreken over het fraaie gebouw waarvan 21 maanden geleden de eerste paal de grond inging; een school van de toekomst in een gebouw van de toekomst, maar houd aandacht voor het lokale, zo benadrukte hij. “Samen op lokaal niveau opleidingen aanbieden; dat kan in deze gemeente, een grote tuinbouwgemeente in Nederland die om goede beroepsopleidingen vraagt. Daar maken wij ons hard voor.” “Wij moeten weer leren dromen en vooruit denken,” aldus Gert Kant, voorzitter Raad van Bestuur van Lentiz onderwijsgroep. “Toekomstmakers opleiden met perspectief en mogelijkheden. Maar het leven is meer dan een baan; je wordt gevormd op school.”
De laatste woorden waren voor Nico van den Eijkel, algemeen directeur van Melanchthon. “De bouw van deze school heeft veel moed gevraagd. Na een keuze die in 2011 moest worden gemaakt – sluiting of samen in een nieuw pand op deze plek – zijn we nu trots op mooie scholen in alledrie de kernen van de gemeente. Met een goede spreiding van het onderwijs voor Lansingerland en de regio Oostland.”
De stortregen trotserend begaven de gasten zich vervolgens naar buiten om daar gezamenlijk drie bomen te planten als officiële openingshandeling. Het werd een gezamenlijke inspanning van de wethouder, de voorzitter van VNO-NCW en die van Lentiz, ouders en leerlingen. Hierna wachtten een hapje en een drankje in de school.

Check Also

Michiel Muis stopt als fractieleider D66

Lansingerland - Michiel Muis stopt als fractievoorzitter van D66 Lansingerland. Hij blijft wel in de gemeenteraad actief.