maandag 16 juli 2018 | week 29
Home » Sport » “Deze club stond bovenaan mijn lijstje”

“Deze club stond bovenaan mijn lijstje”

Nieuwe TOGB-trainer Ronald Ermes

“Deze club stond bovenaan mijn lijstje”

Berkel en Rodenrijs – Waar voetbalvereniging TOGB de laatste jaren trainers had met vooral ervaring als zelfstandig trainer bij een hoofdmacht, daar is de club voor komend seizoen een samenwerking aangegaan met Ronald Ermes (36). Een trainer die zoals hij zegt ‘ambitieus is, van verzorgd voetbal houdt en veeleisend is voor de groep en voor zichzelf’. “En na mijn eerste weken van kennismaking durf ik te zeggen dat ik bij een fijne club werk met een goede staf en een fijne spelersgroep. Deze club stond ook bovenaan mijn lijstje.”

Rien Kuyvenhoven

De oefenmeester die van Excelsior Maassluis komt waar hij als trainer werkzaam was op het hoogste niveau in de reserve klasse blijkt echter nog meer noten op zijn zang te hebben wat betreft zijn werkzaamheden als trainer. “Ik hecht ook veel waarden aan het verenigingsleven bij een club waar ik wil werken. Ook bij Excelsior Maassluis hield ik van gezelligheid met een clubavond op bijvoorbeeld donderdagavond.” Met deze werkwijze hoopt hij ook buiten de trainingen een visitekaartje af te geven.
Ronald Ermes, werkzaam bij AKD Advocaten, had voordat hij dit seizoen bij de Berkelse zondag tweedeklasser begon, alle tijd om op zondagmiddag een kijkje te nemen bij TOGB. Hij trof volgens zijn zeggen een mix aan van ervaring en jong talent. Dat laatste vond hij ook bij de jeugdafdeling op het Berkelse sportpark Het Hoge Land. “Voor ik mijn jawoord gaf had ik voldoende gezien. Geen uitdijende groep, maar wel veel talent want we hebben nu ook drie spelers uit de eigen jeugd van TOGB bij de selectie. En naar wat ik gezien heb, komt er nog meer aan uit de groep die verleden jaar met de B-junioren kampioen werden”, is Ermes tevreden met wat hij geconstateerd heeft. “Ik ben wel een trainer die graag bouwt en de eigen jeugd opleidt. Je ontkomt er niet aan dat je gericht wel eens een speler haalt. Maar schieten met hagel zoals andere clubs doen dat moet niet. Ik heb het gevoel dat het op mijn lijf geschreven is jonge spelers beter te maken, maar dat geldt ook oudere voetballers. Zelf leer ik hier ook nog veel van. Noem het maar: samen tot iets komen.”

Leerproces

Ermes heeft ervaring als trainer bij de jeugd van Excelsior Maassluis en Alphense Boys waar hij de jeugd van onder negentien jaar onder zijn hoede had. Tevens was hij werkzaam bij ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht als hoofdtrainer van de jeugd en zowel bij IJsselmeervogels als Alphense Boys als assistent van de hoofdtrainer.
Trainer zijn bij een tweede selectie bij een voetbalclub noemt Ronald Ermes een mooi leerproces, omdat op het laatste moment vaak één of twee spelers door de hoofdtrainer voor het eerste elftal kunnen worden opgeëist. “Als je daarmee kunt omgaan en snel kunt schakelen dan is dat in je voordeel. Daarom heb ik ook gekozen voor de weg van de geleidelijkheid. Eerst jeugd bij diverse verenigingen en een tweede elftal. Uiteindelijk ben ik na acht jaar trainerschap nu zelfstandig aan het werk.”
Ermes kijkt uit naar opnieuw een seizoen in de tweede klasse voor TOGB. “We hebben als doel bovenin mee te draaien. De afgelopen jaren kwam TOGB ook tot een hoge klassering. De club heeft ambities en die heb ik ook. Ik heb al horen fluisteren dat TOGB een titelpretendent is. Maar dat wil ik voorlopig als een compliment zien. Het scoren was verleden jaar maar zo zo. Ook nu hebben we het lek nog niet boven. En dat moeten we niet als een manco van de spitsen zien, maar van de hele ploeg. Net zoals je een tegendoelpunt krijgt. Dat is ook niet alleen de schuld van verdedigers. Verantwoordelijk voor de resultaten zijn we allemaal, spelers en trainers.”

Check Also

Uitslagen PV de Vrijheid

Bergschenhoek – Zaterdag 7 juli waren er twee wedvluchten. Vlucht Argenton werd gelost om 06.45 …