zondag 22 juli 2018 | week 29
Home » Politiek » Architect bouw schoolgebouwen Rodenrijs is bekend

Architect bouw schoolgebouwen Rodenrijs is bekend

Architect bouw schoolgebouwen Rodenrijs is bekend

Lansingerland – Architect Huub Frencken van architectenbureau Frencken Scholl uit Maastricht heeft de overeenkomst met gemeente Lansingerland getekend om te komen tot een ontwerp voor de vervangende nieuwbouw van basisscholen Prins Willem-Alexander en De Kwakel in Rodenrijs, de buitenschoolse opvang Prokino en stichting Kinderspeelzaal.

Freek J. Zijlstra

In het voorjaar van 2017 is de gemeente met de selectie van een architect gestart. De keus is op bureau Frencken Scholl gevallen door een combinatie van prijs, het inpassen van duurzaamheid, de gefaseerde planning en de bureaupresentatie. Wethouder Jeroen Heuvelink: “Bij de bouw van deze school wordt scherp gelet op aspecten van duurzaamheid. Het budget is krap. Over enkele jaren gaat de woonwijk waar de scholen staan op de schop. We gaan niet alleen een nieuw gebouw neerzetten, maar de inrichting van het schoolplein, de directe omgeving, en niet onbelangrijk de aanrijroutes voor auto- en fietsverkeer worden in gezamenlijkheid aangepakt.”

Nog een paar jaar

Van het architectenbureau wordt in 2018 een definitief ontwerp verwacht, waarna met de bestemmingsplanprocedure begonnen kan worden. Nadat een aannemer is geselecteerd, start het bouwproces van ongeveer anderhalf jaar.
Huub Frencken is blij met de opdracht en vierde dat als echte Limburger door stukken vlaai uit te delen. “Hoe gaat de school er uit zien? Frencken: “Dat weet ik nog niet. Er is een programma van eisen opgesteld waaraan de nieuwbouw moet voldoen. Dat staat vast. Vervolgens ga ik met de besturen, directies, gebruikers en andere betrokkenen in gesprek. Ik ga vooral goed luisteren en probeer hun wensen praktisch vorm en inhoud te geven. Dat leidt tot een concept en daarover gaan we dan weer brainstormen, net zo lang tot er een goed doortimmerd bouwplan op tafel ligt voor een geïntegreerd schoolgebouw van de toekomst.”
U kent de situatie nog niet? Frencken: “Een voorwaarde tijdens de selectieprocedure is dat kandidaten niet in gesprek gaan met besturen en directies en niet in de oude school gaan kijken. Ik ben ook benieuwd wat het uiteindelijke resultaat wordt. Natuurlijk heb ik wel ideeën hoe een school er in 2020 uit zou kunnen zien. Ik ben bovendien geen onbekende in Berkel en Rodenrijs, waarvoor ik in de Westpolder de scholen De Klipper en De Gouden Griffel ontworpen heb.”

Technische snufjes

Behalve strikte afspraken over duurzaam bouwen, zoals energieneutraal verwarmen van het gebouw, speelt ook de techniek van computergestuurde ventilatie een belangrijke rol.
Frencken: “Wij implementeren het idee dat een ruimte waarin weinig personen aanwezig zijn een lagere luchtverversingsgraad nodig heeft dan een vol lokaal. CO2-sensoren sturen dat proces aan. Verwarming en luchtverversing zullen zo goed mogelijk afgestemd worden op de seizoenen.” Dat zal ten opzichte van de huidige noodbouwlocatie vooral in warme zomers een enorme verbetering geven. Frencken: “Dan ben je liever in school dan buiten op het plein!”
Frencken heeft voor Harmelen een zogenaamde ‘all electric school’ ontworpen. Hier zijn al lucht verwarmde en gekoelde lokalen gerealiseerd, die per ruimte instelbaar zijn en CO2 gestuurd worden. In de overige ruimten wordt vloerverwarming toegepast. In dat gebouw is LED verlichting toegepast op basis van een daglicht regeling. PV panelen op het dak zorgen voor de eigen energiebehoefte.

Check Also

Lucas Vokurka nieuwe gemeentesecretaris Lansingerland

Lucas Vokurka nieuwe gemeentesecretaris Lansingerland Lansingerland – Het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland …