maandag 16 juli 2018 | week 29
Home » Algemeen » Bleiswijkers in Houston geconfronteerd met Hurricane Harvey
Eldridge Parkway; vlakbij het huis van Saskia Pardaans.

Bleiswijkers in Houston geconfronteerd met Hurricane Harvey

Bleiswijkers in Houston geconfronteerd met Hurricane Harvey

Bleiswijk/Houston – Saskia Pardaans verhuisde twee jaar geleden met man en twee dochters naar Houston in Texas. Vanuit een nat Houston doet zij verslag van hetgeen er om haar heen gebeurde.

“Het is ruim een week geleden dat de ellende rondom Hurricane Harvey begon”, vertelt ze. “Voordat de tornado op vrijdag 25 augustus aan land kwam bij Corpus Christi (Texas) was er grote onrust bij de bewoners van Houston. De stad Houston lag namelijk aan de ‘dirty side’ van de hurricane. Dit betekent dat er heen veel regen zou gaan vallen. In de supermarkten waren binnen een dag alle basisvoorzieningen uitverkocht. Er stonden lange rijen voor de benzinepompen. Een van de gouden regels rondom een hurricane is, dat de auto een volle benzinetank moet hebben, voor het geval je moet vluchten. Vanaf zaterdagochtend begon de echte stress. Harvey kwam aan land en wat zou dat voor ons gaan betekenen? Vanaf zaterdagochtend heeft het alleen maar geregend. De straten liepen vol. De vraag is dan of het ook ons huis binnen gaat komen? We hebben deze dagen heel veel ‘tornado warnings’ gehad. Dit zijn meldingen op de telefoon, waarin wordt geadviseerd om direct een schuilplaats te zoeken. Op televisie hebben we gezien hoe verwoestend de tornado’s zijn. Dus de spanning nam toe. Iedere ochtend als we wakker werden, was de vraag of ons huis onder water stond. Gelukkig is dit niet gebeurd.”

Waterreservoirs

Op dinsdag ging voor het eerst de zon weer schijnen. “We zijn nog nooit zo blij geweest om deze te zien. Het leven ziet er dan weer een stuk beter uit, maar het gevaar is nog niet voorbij. Wij wonen vlakbij twee grote waterreservoirs. Deze zitten zo vol, dat ze geleegd moeten worden, anders bestaat de kans dat de dijken breken. Als dat zou gebeuren dan komt onze wijk ook onder water te staan. Deze reservoirs worden nu gecontroleerd geleegd. Het water is nog maar een kilometer van ons verwijderd. Woensdag hebben we voor het eerst weer boodschappen kunnen doen, maar ook dat is geen vanzelfsprekendheid. We hebben drie kwartier buiten in de rij gestaan voordat we naar binnen konden. We hebben in ieder geval weer voorraad voor een aantal dagen.
De zon schijnt nog steeds. Afgaande op de nieuwsberichten gaat het goed met de dijken van de reservoirs, maar we hebben nog steeds het gevoel dat we in een oorlogsgebied wonen. Helikopters vliegen af en aan en er is al een aantal dagen een avondklok in gesteld. Er is 57 biljoen liter water gevallen! De kans dat er een storm als Harvey langskomt is eens in de 1000 jaar, maar helaas; hij kwam langs. Een derde van Houston staat onder water. Er zijn nu al 38 doden en verwacht wordt dat dit aantal nog op zal lopen. Hurricane Harvey is de grootste natuurramp in de Verenigde Staten. Er is meer dan 125 miljard dollar nodig om Houston er weer bovenop te krijgen. De regen is gestopt, Harvey is weg, maar het is nog niet voorbij. Het zal nog maanden duren voordat alles weer wordt zoals het was.”

Dankbaar

Saskia is met haar gezin dankbaar. “We hebben ontzettend veel respect voor de Texanen. Dankzij de vele vrijwilligers zijn heel veel mensen gered. Vanuit heel Texas zijn mensen naar Houston gekomen met hun pick-up trucks en boten om te helpen bij het evacueren. De hulpverlening draait hier voor het grootste gedeelte op vrijwilligers. En mensen blijven ondanks alle ellende positief. Dat is wat ze noemen de Southern Friendliness. Wij hebben ontzettend veel geluk gehad.”

Check Also

Crazy Summer Market

Bergschenhoek – Noteer alvast in uw agenda: zaterdag 25 augustus vindt van 11.00 tot 17.00 …