maandag 16 juli 2018 | week 29
Home » Commentaar » Lachgas

Lachgas

Op de gemeentesite valt het volgende te lezen: ‘Het gebruik van lachgas is een hype onder jongeren. Steeds vaker worden grote hoeveelheden lege slagroompatronen gevonden in onze gemeente’. Ik las de zin met verbazing. Hoe verzint iemand het om hier serieus mee aan de slag te gaan. Om het gas te gebruiken om high te worden, je opgewekt en vrolijk te voelen. Blijkbaar werd het in de jaren negentig ook veel gedaan, maar is het op de achtergrond geraakt. Nu dus weer terug van weggeweest en al klinkt het onschuldig, het is een serieuze drug die behoorlijk wat risico’s met zich meebrengt. Nooit over nagedacht. Ik dacht dat al die grappende en grollende jongeren op de bankjes in onze parken gewoon met een biertje achter hun kiezen aan het relaxen waren. Of met een jointje, want die zakjes zie ik genoeg liggen. Maar slagroomspuiten met gas? Jongeren die massaal aan ballonnen lurken voor hun dagelijkse shot happiness? Nog nooit gezien. De risico’s zijn niet gering. De kans op verslaving en een blijvende hersenschade zijn er twee van de velen. Het beïnvloedt net als andere drugs het bewustzijn. En, niet onbelangrijk, het is niet traceerbaar.
Ik neem mij voor bij de volgende wandeling met de hond in het park beter op te letten. En een praatje te maken met gebruikers. Eén gebruiker geeft aan dat het effect wel erg kortdurend is en dat veel patronen nodig zijn voor langdurig resultaat. Bovendien zegt hij: “Het gebruik verbroedert!” Het geheel overpeinzend bedenk ik dat het zoeken naar geestverruimende middelen iets is van alle tijd. Zeker jongeren zullen steeds op zoek blijven gaan naar vernieuwing, uitdaging en hun grenzen verleggen. En wij ouders zullen oplettend en met dezelfde nieuwsgierige blik moeten kijken waar de jeugd mee experimenteert. In gesprek blijven met hen en praten over de gevolgen, dat is alvast één stap in de goede richting.

Annelies Moerel

Check Also

Veel van het goede

De opening van een labyrint om tot bezinning te komen, de uitreiking van cheques aan …