woensdag 18 juli 2018 | week 29
Home » fbpost » Iris Hofman beleeft fietsavontuur in Amerika

Iris Hofman beleeft fietsavontuur in Amerika

Iris Hofman beleeft fietsavontuur in Amerika

Bleiswijk – Tussen 7 en 11 juli maakte Iris Hofman de reis van haar leven. De 16-jarige Bleiswijkse ging op uitnodiging naar het Amerikaanse Georgia om daar te gaan wielrennen met mensen vanuit de hele wereld. Naast het fietsen hadden ze nog een ding gemeen: ze hebben allemaal diabetes.

Trees Borkus-Henskens

Vanaf haar zevende kreeg Iris het wielrennen onder de knie bij De Pedaalridders onder leiding van Herman Pruisken. Tot haar elfde toen ze stopte. In de tijd die volgde bleek dat Iris diabetes kreeg, maar op haar 15de besloot ze toch weer op de fiets te stappen. Eerst meldde ze zich bij Reestore en vervolgens bij Westland Wil Vooruit. Oudere broer Leon fietst daar ook en maakt haar trainingsschema’s. Elke dinsdagavond wordt er (als het lukt) getraind en Iris zit nu in het eerste jaar junioren.
In het wielercircuit hoorde zij van een kamp dat werd georganiseerd in de USA. Daar werden professionele teams gevormd met renners die allemaal diabetes hebben. Iris sprak met iemand die twee jaar geleden naar dat kamp was geweest en hoorde enthousiaste verhalen. Ze ging zich erin verdiepen en nam contact op met de organisatie. Elke maand stuurde ze een trainingsverslag op en het aantal verreden wedstrijden. Daar kreeg ze goede feedback op en in april hoorde ze dat ze mocht komen.
“Het bleek een goed werkende organisatie. In de vorm van een stappenplan kreeg ik steeds het volgende toegestuurd dat geregeld moest worden. Dat gaf ook vertrouwen voor mijn ouders, want ze vonden het een hele stap. Uit de informatie begreep ik dat er drie meisjes werden uitgenodigd voor het juniorenteam: een uit Thailand, uit Cyprus en ik. Voor het jongensteam kwamen er achttien. Vanuit Nederland gingen er twee begeleiders mee: Ruud Cremers (zelf lid van het eliteteam) en Bob Goedbloed (developmentteam). Het meisje uit Cyprus reisde via Amsterdam en bleef een nachtje bij ons slapen; zo leerden wij elkaar alvast een beetje kennen.”

Op reis

Met de eigen ingepakte racefiets vloog Iris van Amsterdam naar Atlanta om vervolgens onderdak te vinden op de campus van de Universiteit van Georgia. Samen met alle andere deelnemers aan het kamp van negentien verschillende nationaliteiten. Nadat de teamkleding was opgehaald ontvingen de deelnemers alle informatie. De volgende dag stonden een fotoshoot, drie uur fietsen en een tijdrit op het programma. “Elke nacht om twee uur werd ik wakker gemaakt om mijn bloedsuiker door te geven. De tweede dag volgde een traptest en een gesprek met de arts die mij informatie verstrekte over diabetes. Ik vertelde hoe wij er in ons land mee omgaan. Het werd een week van elke dag fietsen, controle, testen en leren omgaan met suiker. Ik was de beste bij de meisjes en dat gaf wel zelfvertrouwen.”
Nu moet Iris geduld hebben tot de maand oktober. Dan hoort ze hoe het verder gaat en of ze wordt opgenomen in het team van Novo Nordisk, de toeleverancier van insuline.
“Tot die tijd blijf ik gewoon hier fietsen. We moeten even afwachten of ze een junior meidenteam bij elkaar kunnen krijgen, want dat was tot nu toe nog niet gelukt. Ook bestaat de mogelijkheid dat ik als junior hier in Nederland enkele wedstrijden (criteriums) voor het Novo Nordisk team mag rijden en de rest voor de eigen club. Misschien mag ik volgend jaar weer naar het kamp, maar op dit moment is het dus even afwachten wat het gaat worden; het blijft tot oktober spannend.”

Check Also

Ultimate tafeltennisweekend TTV TOGB

Berkel en Rodenrijs – Na een geslaagde eerste editie vorig jaar van het Ultimate tafeltennisweekend …