maandag 16 juli 2018 | week 29
Home » Algemeen » Bezoek aan boer Olke

Bezoek aan boer Olke

Bezoek aan boer Olke

Bleiswijk – Boer Olke (Boer zoekt Vrouw) emigreerde ruim 30 jaar geleden met zijn ouders en zeven broers en zussen naar Texas. Inmiddels heeft hij een groot melkveebedrijf, Amelia Dairy opgebouwd, met ruim 1.400 melkkoeien. Het bedrijf van de 52-jarige ondernemer produceert ruim 9 miljoen liter melk per jaar. Op het bedrijf zijn 17 mensen werkzaam. Ze werken bij de koeien en bij de 1.200 stuks jongvee. Daarnaast bewerken ze de 450 hectare grond, waarvan de helft grasland is en de andere helft bouwland. Saskia Pardaans uit Bleiswijk, momenteel wonend en werkend in Texas, ontmoette de boer en maakte een praatje op z’n bedrijf.

De ouders van Olke kochten midden tachtiger jaren een bestaand bedrijf met zo’n 120 koeien. Het is op dat moment nog makkelijk om de Amerikaanse markt op te gaan. Olke nam het bedrijf over van zijn vader. Hij heeft een aantal Nederlandse toepassingen gebruikt in zijn bedrijf, zoals de ligboxstallen, maar ook het gebruik van verschillende grondstoffen voor ruwvoer. Het meeste voer wordt van eigen grond gehaald. Het is tegenwoordig lastig om te beginnen als boer in Texas. Ook de milieuregels zijn in de loop der jaren aangescherpt. Van de 700 à 800 boeren in 1990 zijn er nu nog maar 150. “Wij zien kansen en geven niet snel op,” aldus Olke. “Als er grond beschikbaar komt kopen wij dat. Dan kunnen we meer koeien houden. Er zijn hier geen restricties. Zo zijn we van 120 naar ruim 1400 koeien gegroeid.”

Boer zoekt Vrouw

Een Nederlands nichtje van Olke opperde het idee voor Boer zoekt Vrouw. Na enige twijfel deed hij mee aan het programma. De Zuid-Afrikaanse/Amerikaanse briefschrijfster Karen is inmiddels de vriendin van Olke. Over zijn leven in Texas weet de boer: “Het is hier een hard bestaan, want je wordt letterlijk aan je lot overgelaten: je moet alles zelf doen. Personeel aan je binden is lastig; ze kunnen immers gaan en staan wanneer ze willen. Bovendien is de mentaliteit van de Amerikanen anders, je kunt er niet altijd van op aan. In Nederland is vanuit de overheid veel geregeld. Dat is in Texas niet het geval. Hier kun je als bedrijf gemakkelijk groeien. Er zijn geen quota en je hoeft ook niet overal vergunningen voor aan te vragen. Als je een goed product hebt zijn er heel veel mogelijkheden in de VS, want mensen hebben hier niet meteen een oordeel over je en ze hebben respect voor wat je bereikt.”

Check Also

Crazy Summer Market

Bergschenhoek – Noteer alvast in uw agenda: zaterdag 25 augustus vindt van 11.00 tot 17.00 …