woensdag 18 juli 2018 | week 29
Home » fbpost » Berkels echtpaar schudt mee op Kos

Berkels echtpaar schudt mee op Kos

Berkels echtpaar schudt mee op Kos

Berkel en Rodenrijs – Wat een onbezorgde zonvakantie moest worden voor Frank en Clemence Koot werd een schrikvakantie op Kos. Precies op de dag dat zij er arriveerden vond de aardbeving plaats en lagen zij te schudden in hun bed.

Trees Borkus-Henskens

“Het is alsof er een goederentrein op volle snelheid door je kamer dendert,” vertellen de Berkelaren bij thuiskomst. Donderdag 20 juli verraste Frank zijn echtgenote met een verjaardagsvakantie naar het Griekse eiland Kos. “Even een weekje naar de zon,” genoten ze bij voorbaat al. “En vanaf Rotterdam The Hague Airport, dus geen ellende van uren wachten op Schiphol.” De reis verliep voorspoedig, het hotel waar ze verbleven bleek schitterend en de week beloofde veel goeds met een mooie omgeving en prima weer.

Dreunen en schudden

“Tot half twee ’s nachts. “We schrokken wakker en je weet niet wat er gebeurt, maar je vergeet het nooit meer. Alles dreunde en schudde, het licht viel uit en we verwachtten dat elk moment het plafond naar beneden zou komen of de boel in zou storten. De kastjes vlogen naar de andere kant van de kamer, je hoorde van alles vallen. Toen we uit het raam keken zagen we steeds meer mensen naar buiten komen. Tussen de schokken door hebben we de tas met waardevolle spullen gepakt en zijn ook wij naar buiten gegaan. Daar hebben we tot een uur of vier gezeten. Sommige gasten durfden niet meer naar binnen. Wij zijn toen toch weer naar bed gegaan en voelden – ook tijdens het ontbijt – alles nog constant schudden.”

Aardbeving

De aardbeving had een kracht van 6.7 op de schaal van Richter en vrijdagavond volgde er nog een fikse schok (4.4). “We bleken vlak bij het episch centrum te zitten en vingen vanuit de baai tegenover Bodrum de eerste klappen op. Door de omgeving wandelend zagen we die vrijdag veel schade aan met name oude (en historische) gebouwen. In de haven waren boten van hun plaats geworpen, maar ook van de stellingen en steunen waar ze op lagen. Bezoekers besloten terug te keren naar huis, maar wij spraken af dat, als we die avond en nacht niet konden slapen en weer lagen te schudden, we de volgende dag naar huis zouden gaan. We sliepen echter als rozen en hebben de rest van de week genoten van Kos. Toch merkte je wel dat alles nog in beweging was.”
Van bewoners van Kos hoorden Clemence en Frank dat in 1933 een grote aardbeving alle bebouwing op het eiland vernielde. In de loop der jaren werd veel weer opgebouwd, maar de aardbevingen bleven om de paar jaar komen en de oude bebouwing kreeg het ook ditmaal zwaar te verduren.
“De 27ste vlogen we weer terug, maar we voelden tot de laatste dag trillingen. Daar wen je eigenlijk een beetje aan, maar niet aan de kracht van die eerste nacht; dat was gigantisch en onvoorstelbaar als je dat niet eerder meemaakte.”

Check Also

Uitbreiding aantal BOA’s

Lansingerland - Er zijn drie nieuwe wijk BOA's (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren) aangesteld. Voor elke dorpskern is er één BOA aangewezen. Hieronder stellen zij zich aan u voor.