zondag 22 juli 2018 | week 29
Home » fbpost » Kerktoren in de steigers blijft bijzonder gezicht

Kerktoren in de steigers blijft bijzonder gezicht

Kerktoren in de steigers blijft bijzonder gezicht

Berkel en Rodenrijs – Het blijft een uniek gezicht; de kerktoren aan de Noordeindseweg die in de steigers staat en de afsluiting vormt van een gigantisch groot project met als doel de kerk in goede staat te behouden voor de toekomst. Waar landelijk de grote kerken van lieverlee worden afgebroken hebben de parochianen en andere belangstellenden er de schouders onder gezet om dit mooie en bijna 150 jaar oude gebouw samen met de naastgelegen pastorie te behouden

Trees Borkus-Henskens.

“Eerst moest de hele fundering klaar zijn; dat had prioriteit,” weet Gert Schuring die namens de kerk mede verantwoordelijk is voor het beheer van gebouwen en terrein van katholiek Berkel en Rodenrijs. Maar vorige maand konden de steigers rond de toren worden opgebouwd, waarna medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf Van der Haar uit Nijkerk konden beginnen met het restaureren van de toren.
“Dat was al opgenomen in de plannen: gevelherstel en tevens herstel van scheuren en voegwerk. Daar kwam als extra werk de aanpak van de torenspits bij. Het geheel wordt geschilderd, het uurwerk gerenoveerd en de verlichting vernieuwd. Het haantje op de toren ‘kraait’ nog goed, dus daar hoeft niets aan te worden gedaan. De bliksembeveiliging wordt opgeknapt en de deuren van de kerktoren vervangen. Er komen tevens voorzieningen waardoor er geen vogels naar binnen kunnen. Het orgel krijgt meteen een onderhoudsbeurt. Er gaan meerdere specialistische bedrijven aan het werk. Het bleek nog een hele kunst een echt leienbedrijf te vinden die de spits kan vernieuwen, maar die is gelukkig op tijd gevonden.”
Na de toren zal de voorgevel zowel binnen als buiten worden aangepakt. Naar verwachting zullen deze werkzaamheden medio september worden afgerond.
De volgende stap is de kerk geschikt te maken voor breder gebruik. De entree zal veranderen; de zij-ingangen links en rechts zullen vanaf begin volgend jaar buiten gebruik worden gesteld, waardoor alleen de hoofdingang nog gebruikt zal gaan worden. Via de kerk – aan de rechterkant van de kerk achterin – zal een verbinding worden gemaakt naar de ondergelegen etage waar diverse ruimten gebruikt kunnen gaan worden. Momenteel worden tevens plannen voorbereid voor de bouw van een Mariakapel op de naastgelegen begraafplaats.

Check Also

Uitbreiding aantal BOA’s

Lansingerland - Er zijn drie nieuwe wijk BOA's (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren) aangesteld. Voor elke dorpskern is er één BOA aangewezen. Hieronder stellen zij zich aan u voor.