maandag 16 juli 2018 | week 29
Home » Algemeen » Een boek en een schrijfster met een missie

Een boek en een schrijfster met een missie

‘Helemaal dood bestaat niet’

Een boek en een schrijfster met een missie

Bleiswijk – Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe boek van Erika van Dalen, de schrijfster uit Bleiswijk die eerder een kinderboek presenteerde en tevens schrijvers in de dop begeleidt. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en bestaat uit meerdere verhaallijnen. Begin september zal het boek ‘Helemaal dood bestaat niet’ worden gepresenteerd.

Trees Borkus-Henskens

De lezer ervaart door de ogen van hoofdpersoon Melody de onmacht en goede bedoelingen van een naaste van iemand met depressie. Melody wil helpen maar haar zus Francine wil niet geholpen worden. Dan volgt die niet gehoopte maar wel verwachte klap: Francine is uit het leven gestapt. Tijdens het rouwproces beseft Melody steeds meer, dat wanneer ze ècht gelukkig wil zijn ze rigoureuze keuzes moet maken.

Breed doel

De zus van schrijfster Erika van Dalen was depressief en wilde eigenlijk alleen maar dood. Ondanks het idee dat het wel beter zou gaan en dat iedereen zijn best deed pleegde zij toch op 47-jarige leeftijd zelfmoord.
“In eerste instantie heb ik het verhaal geschreven zonder oordeel; om anderen in vergelijkbare situaties een spiegelverhaal te geven en daarmee te helpen. In gesprek met bondgenoot Marianne Jans en Jitske Kingma, uitgeverij Elikser, werd duidelijk dat het boek ook een breder doel dient. Samen met schrijfster en mentor Marianne Jans wil ik meer dialoog op gang brengen tussen mensen met depressie of zelfmoordgedachten, hun naasten, nabestaanden, hulpverlening en verdere verbindende schakels in deze thema’s.
Het boek is opgebouwd in verschillende fasen.
“De moeilijke jaren waarin zowel het gezin, de familie als de omgeving veel meemaakten en hoorden met daarnaast een eigen druk leven. Vervolgens de stormachtige week waarin mijn zus uit het leven stapte en er voorbereidingen getroffen moesten worden voor een begrafenis (en dat nog niet kunnen beseffen). Een raar proces met veel spanningen. Veel van hetgeen we meemaakten is na te lezen op de Whatsappgroep die ik met mijn beide zussen had en waarin we het hele proces dat aan de begrafenis vooraf ging nog eens na kunnen lezen; ook dat heb ik opgenomen in het boek.”
Na de begrafenis komen de dromen met haar zus. “Ik heb spiritueel contact met haar. Ik verwerk al schrijvend tevens de verslagen van dromen van anderen. Hierna komt de grote vraag: en hoe nu verder? Ik realiseer me meer dan ooit dat ik moet kiezen voor dingen waar ik gelukkig van word.”
Na het overlijden volgt een moeizame periode van maanden. Een periode met schuldgevoel, een andere relatie met haar ouders en een scheiding. Erika kreeg hulp van een rouwcoach die haar in wandelingen en gesprekken liet zien hoe het rouwproces werkt. De slotzin van haar boek zegt veel. “Het was een enorme klap, maar het heeft een positieve invloed op mijn leven gehad. Er zijn na die tijd veel positieve dingen gebeurd. Ik ben nu gelukkiger, dichter bij mezelf en ik heb geleerd eigen keuzes te maken. Dat is gelukt met vallen en opstaan, maar nu ben ik door mijn eigen depressie heen. Met het boek wil ik de dialoog op gang brengen.”

Check Also

Crazy Summer Market

Bergschenhoek – Noteer alvast in uw agenda: zaterdag 25 augustus vindt van 11.00 tot 17.00 …