dinsdag 17 juli 2018 | week 29
Home » Algemeen » Hospice Lansingerland heeft eigen afscheidsritueel

Hospice Lansingerland heeft eigen afscheidsritueel

Hospice Lansingerland heeft eigen afscheidsritueel

Bergschenhoek – De medewerkers en vrijwilligers van Hospice Lansingerland hebben een eigen ritueel ontwikkeld om waardig afscheid te kunnen nemen van de gasten die in het hospice overlijden. Tijdens dit ritueel wordt de overleden gast begeleid naar de uitgang van het hospice. Het ritueel wordt daarom ook wel ‘uitgeleide’ genoemd. Familieleden stellen het uitgeleide doen zeer op prijs.

In Hospice Lansingerland kunnen terminaal zieke mensen, samen met hun naasten, de laatste fase van hun leven doorbrengen in een gastvrije en huiselijke omgeving. “Ons motto is dat we het leven léven zo lang het kan”, aldus coördinator Brigitte de Jong van Hospice Lansingerland in Bergschenhoek. “Maar er komt een moment dat we afscheid moeten nemen. Omdat niet alleen de naasten maar ook de medewerkers en vrijwilligers van het hospice nauw betrokken zijn bij een overlijden, wilden we hier een goede invulling aan geven. Daarom hebben we een eigen ritueel ontwikkeld. Dit ritueel begint met het aansteken van de kaars in de hal na het overlijden. Iedereen die het hospice binnenkomt weet dan direct dat er iemand is overleden. Tijdens het afscheid spreiden we een speciaal ‘uitgeleidekleed’ uit over de kist.”

Gedicht

“Daarna vormen de vrijwilligers samen met familie en naasten een kring om de overledene”, vervolgt Brigitte. “Eén van de coördinatoren blikt vervolgens kort terug op het verblijf in het hospice. Deze korte overdenking wordt afgesloten met een gedicht. Met elkaar begeleiden we de kist vervolgens naar buiten. Daar haalt de uitvaartondernemer het kleed van de kist, vouwt het op en overhandigt het aan een vrijwilliger. Op dat moment is de zorg in het hospice ten einde en neemt de uitvaartondernemer het over.”
We merken dat de familieleden en naasten het op prijs stellen dat we het afscheid op deze manier markeren”, zegt Brigitte tot slot. “Uiteraard zijn zij daarna ook altijd welkom in het hospice om nog na te praten, een kopje koffie te drinken of de kamer te bezoeken.”

Meer weten over het hospice? Kijk op www.hospicelansingerland.nl.

Check Also

Gespot!

Gespot! Bleiswijk – Deze foto werd ’s nachts op de Rottedijk te Bleiswijk gemaakt door …