woensdag 23 mei 2018 | week 21
Home » Algemeen » Eerste stappen voor programmering in ’t Web
Bleiswijk - Inwoners van Bleiswijk vinden het huidige cultuuraanbod te mager. Vooral voor kinderen is er weinig te beleven, vindt 65% van de ouders van kinderen tot 12 jaar. Er is vooral behoefte aan kinderdisco, film en danslessen. Volwassen Bleiswijkers zouden meer aanbod op het gebied van muziek, film en theater willen.

Eerste stappen voor programmering in ’t Web

Bleiswijk – Inwoners van Bleiswijk vinden het huidige cultuuraanbod te mager. Vooral voor kinderen is er weinig te beleven, vindt 65% van de ouders van kinderen tot 12 jaar. Er is vooral behoefte aan kinderdisco, film en danslessen. Volwassen Bleiswijkers zouden meer aanbod op het gebied van muziek, film en theater willen.

Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek van de Bleiswijkse student Selina Huizer naar de cultuurbehoefte onder Bleiswijkers. Huizer doet dit onderzoek voor haar studie Hotel- en Eventmanagement aan TIO in Rotterdam. Daarvoor deed ze onder meer cultuuronderzoek en interviewde vele inwoners. Over enkele maanden hoopt ze af te studeren voor haar opleiding. De resultaten van haar onderzoek dienen tevens als inspiratie voor de programmering in ’t Web, het eerste cultuurhuis in Lansingerland. De gemeenteraad van Lansingerland keurde op 1 juni het plan voor de toekomst van ’t Web goed. Samengevat bestaat dat plan uit: een leeszaal in ’t Web, betaalbare huren voor oefenruimtes, een tweewekelijkse programmering en eigen cultuurfonds voor ’t Web. In het afstudeeronderzoek beschrijft beschrijft Huizer welke rol een cultuurhuis als ’t Web kan hebben voor een dorp als Bleiswijk. Daarbij gaat het niet alleen om cultuur. “Zo kan ’t Web bijdragen aan de verbetering van het gevoel van veiligheid op straat, door activiteiten en evenementen te organiseren die bijdragen tot meer interactie tussen alle Bleiswijkers,” zo schrijft Huizer. Uit het onderzoek blijkt dat Bleiswijkers graag een brede programmering zien: van jazz tot film, van kleinkunst tot klassiek, en van toneel tot dans. De resultaten worden de komende tijd gebruikt als input voor de programmering in ’t Web, die komende winter start. De programmering wordt verzorgd door Stichting Behoud ’t Web, waarvan Selina Huizer inmiddels enthousiast vrijwilliger is.

==============IN KADER===================================

Bleiswijk – Onlangs keurde de gemeenteraad van Lansingerland de plannen voor een cultuurhuis in Bleiswijk goed. Dat betekent dat komende winter de programmering in ’t Web start. Cultuur, oefenen, lezen en ontmoeten, dat is de kern van de samenwerking tussen Bibliotheek Oostland en Alliantie Behoud ’t Web. Beide partijen maakten een plan voor een gezamenlijk cultuurhuis. Daarbij is Bibliotheek Oostland de nieuwe eigenaar van ’t Web; Alliantie Behoud ’t Web zorgt voor de culturele programmering. Op 1 juni ging de gemeenteraad akkoord met het plan. Alliantie Behoud ’t Web ontving daarna zeer veel positieve reacties uit de gemeente. Daarnaast kwamen de eerste aanmeldingen van vrijwilligers binnen. Uitgangspunten van de programmacommissie daarbij zijn onder meer het plan van Bibliotheek Oostland en Alliantie Behoud ’t Web, het afstudeeronderzoek van Selina Huizer naar de cultuurbehoefte in Bleiswijk en samenwerking met de huurders van ’t Web. Naar verwachting start de programmering december aanstaande.

Check Also

Theater, muziek en design komen samen op Funky Market

Lansingerland - Een ontspannen zondag in het Annie M.G. Schmidtpark, struinen langs kraampjes met zelfgemaakte designspullen, de heerlijke exotische en vertrouwde geuren van foodtrucks en bovendien genieten van een verrassend talent of een acrobatisch hoogstandje. Funky Market én Straattheater Lansingerland gaan samen een onvergetelijk feestje bouwen op zondag 27 mei dat gratis toegankelijk is voor jong en oud; van 0 tot 100. Het feest begint om 12.00 uur en gaat door tot 19.30 uur.