vrijdag 25 mei 2018 | week 21
Home » fbpost » Kees op den Kelder helpt bevolking in Gambia en Senegal al twaalf jaar

Kees op den Kelder helpt bevolking in Gambia en Senegal al twaalf jaar

Kees op den Kelder helpt bevolking in Gambia en Senegal al twaalf jaar

Lansingerland – Kees op den Kelder zet zich al jaren in voor mensen in Gambia, die onder slechte omstandigheden leven. In verschillende dorpen in het land zorgde hij onder andere voor goed drinkwater en ander sanitair. Dit jaar zorgde hij daar ook voor in Senegal, in het dorp waar Abdoulie Baldeh vandaan komt. Hij ziet Kees inmiddels als zijn vader.

Sjoerd Keizer

Doordat op den Kelder vorig jaar stopte met zijn sportcafé de Rijneveen en Korfbalvereniging Weidevogels zich huisvestte in SRC Rottemeren, wilde de club via een crowdfundingactie wat terug doen. Kees verzorgde voor de korfballers jarenlang de drankjes en het eten, waar gretig gebruik van gemaakt werd. Daarom besloot Tim Loendersloot een actie op te zetten om Kees te helpen met zijn werk in Gambia. Loendersloot: “Ik vond dat we als vereniging wat terug moesten doen nadat Kees ons zoveel jaren perfect verzorgd heeft in De Rijneveen. Eerst stond er een geknutselde waterput waar mensen geld in konden doen, maar dat viel qua opbrengst wat tegen. Daarom ben ik op internet een actie gestart, waar we uiteindelijk zo’n €850,- mee opgehaald hebben.”

Van niks naar eigen onderneming

De rode draad in het werk van Kees is Abdoulie Baldeh, een jongen die Kees tegen kwam in Gambia tijdens zijn werk. “Op heel jonge leeftijd werkte hij in kleine winkeltjes en mocht hij in de portieken of schuur slapen. Hij kreeg wat te eten van zijn baas en dat is zijn redding geweest. Eind 2009 is hij gaan werken in de bouw en daar verdiende hij (omgerekend) zo’n 25 eurocent per dag. Na lichamelijke klachten is hij gestopt in de bouw. In 2011 startte Abdoulie bij het taxibedrijf van zijn neef. Daar verdiende hij €14,- per maand en kon hij sparen voor zijn rijbewijs. Ik heb hem in 2011 ontmoet en beloofd om wat in zijn compound (leefgemeenschap) te doen. Een jaar later heb ik daar verschillende faciliteiten verzorgd waardoor Abdoelie op de markt telefoontjes kon verkopen. Daar verdiende hij goed mee en kon hij zijn familie verzorgen. Door problemen in zijn compound is hij gevlucht. Hij is gaan zwerven omdat hij zich niet geaccepteerd voelde en geld voor zijn familie wilde verdienen.”

“Na veel omzwervingen kwam hij in Marokko terecht met het uiteindelijke doel om naar Duitsland te gaan. Dat heb ik afgeraden waardoor hij is terug gegaan naar Gambia en weer in de telefoonverkoop kwam. Dat ging zo goed dat hij een winkeltje wilde beginnen, maar het pand kostte mijns inziens teveel geld. We zijn toen gestart met taxirijden. Ik heb een auto voor hem gekocht en vanaf toen ging het heel goed met hem. Hij verdiende genoeg om zijn familie te onderhouden en inmiddels heeft hij zelfs twee auto’s. Nu wil hij een eigen winkel opstarten bij een tankstation met eten en drinken en daar help ik hem mee. Hij heeft het nu goed voor elkaar, vraagt voor alles toestemming, zoals bij het kopen van een koelkast. Hij ziet me als vader, we hebben dagelijks contact. Hij onderhoudt nu twintig familieleden. Het verhaal van Abdoulie geeft aan welke hulp iemand kan bieden aan één persoon, waar heel veel andere mensen beter van worden.”

Kolda

In het compound van de ouders van Abdoulie in Kolda (Senegal) heeft Kees met geld van Weidevogels een toilet gebouwd, voor een nieuw dak boven het hoofd van de inwoners gezorgd en de waterput in ere laten herstellen. Daarnaast heeft hij een douche laten maken én een solarsysteem aan laten brengen. “Het is ontzettend dankbaar werk. Ik doe het al 12 jaar en elke keer merk ik weer dat de mensen zo ontzettend blij zijn met de hulp die ze krijgen. Ze hebben het echt nodig en ik hoop dat ik dit nog heel lang kan doen.” Meer informatie of Kees helpen? Mail naar: keesopdenkelder@gmail.com.

Check Also

Berkel Centrum start met pilot ophalen gescheiden afval

Berkel en Rodenrijs - Al vanaf 2016 is bestuurslid van de winkeliersvereniging in Berkel Centrum, Frits Heel, in gesprek met de ondernemers met als doel ondergrondse opslag voor de ondernemers te realiseren. De oplossing lijkt nu gevonden te zijn. Samen met Tom Ruijmgaart werd een nieuw concept ontwikkeld: Bakkiebakkie.