vrijdag 25 mei 2018 | week 21
Home » fbpost » Unieke opdracht meesterlijk ‘volbracht’: Richard Overmeer maakt oldtimers weer als nieuw

Unieke opdracht meesterlijk ‘volbracht’: Richard Overmeer maakt oldtimers weer als nieuw

Berkel en Rodenrijs – Het mag dan zijn definitieve beroep zijn geworden, wat Richard Overmeer (33) onder handen neemt, komt weer gloednieuw tevoorschijn. Als jong ondernemer neemt hij opdrachten aan om oldtimers op te knappen, om ze daarna weer als nieuw de weg op te sturen. We volgden hem met het restaureren van een Rolls Royce, een RR25/30 uit 1936 (25 á 30 pk) tijdens de laatste fase. In 2013 is hij er al mee begonnen. De auto is nu af en uiteraard mochten we een proefritje met hem maken.

John Hofman

Eigenlijk is Richard van huis uit meubelmaker. Vanaf zijn 12e jaar ging hij al mee met vader Cees, die bij meubelmakerij Van Vliet, destijds gevestigd aan de Rodenrijseweg, werkzaam was. Inmiddels is vader gepensioneerd en helpt hij regelmatig zijn zoon met de restauratie van oldtimers. Maar in zijn militaire diensttijd heeft Richard, als beroeps, veel meegemaakt. Ingedeeld bij de Rode Baretten, werd hij uitgezonden naar Irak en naar Afghanistan. Een echte veteraan dus! Na deze periode wilde hij een eigen bedrijf starten: restauratie van klassieke auto’s, en deed eerst ervaring op bij twee verschillende bedrijven.

Rolls Royce

In april 2010 begon hij voor zichzelf in een loods aan de Meerweg. Tijdens een training hardlopen kwam hij langs het huis van de huidige eigenaar van genoemde Rolls Royce, die aan zijn Jaguar lag te sleutelen. Deze had recent twee klassiekers opnieuw laten spuiten en Richard is hem daarna gaan helpen met het afbouwen. Daarbij kwam de Rolls Royce in zicht. Een goed rijdende auto zeg, maar de eigenaar wilde er een houten carrosserie op hebben, de zgn. Shooting Brake. Vroeger werd een Rolls Royce naar de wens van de koper gebouwd. Richard: “Het was een heel karwei, maar het is gelukt. Hij heeft er een houten carrosserie op gemaakt, de auto gerestaureerd en opnieuw laten spuiten.” De nieuwe houten carrosserie welke Richard, met hulp van vader, heeft gemaakt is een kunstwerk apart geworden! “Mijn vader heeft het dak gemaakt, wat al een kunststukje op zich is.” Ik heb de auto van binnen laten bekleden door Geert Bergwerff uit Berkel en Rodenrijs”, zegt hij eerlijk. Er zijn nog steeds veel onderdelen voor klassiekers te bestellen. Deze worden in opdracht gemaakt door speciale bedrijfjes. Sierlijsten en dergelijke maakt Richard zelf. Vaak is hij maanden bezig met een opdracht.

Bescheiden, maar wel trots

De Rolls Royce is nu helemaal klaar is op enkele dingen na. Tijdens het korte ritje is het ‘aangenaam klinkende’ ronkende geluid van de gereviseerde motor te horen. Het volgende project van Richard? “Een Pierce-Arrow, de tegenhanger van de Rolls Royce, welke destijds in Amerika als duurste auto gold. Onderdelen die niet meer te krijgen zijn, maak ik zelf”, aldus Richard, die te bescheiden is om over zijn ‘talent’ op te scheppen. Trots is hij wel en dat mag ook. Op zijn website www.richardovermeer.nl is het hele proces rond de Rolls Royce uit 1936, van oud naar nieuw, te volgen.

Check Also

Feest van de Smaak!

Bleiswijk - Op zaterdag 26 mei organiseert het Smaakteam van de BU Glastuinbouw van Wageningen University & Research, samen met GroentenFruitHuis, Rabobank en de gemeente Lansingerland, het Feest van de Smaak! Op dit feest staan gezonde en lekkere groenten en fruit centraal.