woensdag 18 juli 2018 | week 29
Home » Nieuws » Jongeren stropen de mouwen op bij Robert in Brazilië

Jongeren stropen de mouwen op bij Robert in Brazilië

Jongeren stropen de mouwen op bij Robert in Brazilië

Lansingerland – Een groep van vijftien jongeren en twee begeleiders, waarvan het merendeel banden heeft met Lansingerland, gaat zich tussen 21 juli en 9 augustus inzetten voor het werk van het straatkinderenproject REMER in Brazilië. Robert Smits, opgegroeid in Bleiswijk, heeft dit project gestart in 1988 en is nog steeds de stuwende kracht achter het werk. Hij werkt daar al vele jaren tussen de straatkinderen en probeert hen een veilig thuis en een opleiding te geven.

Trees Borkus-Henskens

Anne Breugem, Bart van Eijken, Caroline Milders, Fabienne Pieterse, Frank Leijendekker, Gijs Breugem, Henk den Breejen, Jedidja den Breejen, Martin van der Ree, Maurits Smal, Nick Bijwaard enTyske Engelberts zijn de deelnemers die uit Lansingerland komen of er een sterke band mee hebben. Tyske en Henk zijn de begeleiders van de groep waarvan velen elkaar al kennen van een eerdere soortgelijke werkvakantie naar Oeganda. Nog een opvallend detail: zeven deelnemers zijn lid van de Berkelse hockeyclub HBR.
De jongeren komen onder andere uit Bleiswijk, de plaats waar ook Robert Smits vandaan komt en waar in voorgaande jaren heel wat acties zijn gevoerd en tal van groepen gevormd die hem in Brazilië gingen helpen, maar ook uit Rotterdam, Utrecht en Hoofddorp. De drie jaar geleden naar Oeganda gemaakte reis was zo’n indrukwekkende en bijzondere ervaring dat vorig jaar al het idee ontstond voorbereidingen te treffen voor een nieuw avontuur. Nadat gekozen was voor Robert – die nog een sterke band met Bleiswijk heeft waar ook de Stichting Help mij Leven gevestigd is die het werk in Brazilië ondersteund – werden er plannen gemaakt. In december ontmoette de groep Robert Smits die kwam vertellen over zijn werk in de favela’s en op de zorgboerderij.
De reis zou in totaal € 29.000,- gaan kosten, waarvan € 10.000,- bijeen gebracht ging worden uit eigen bijdragen van de deelnemers. Vervolgens werden tal van acties bedacht en uitgevoerd om de overige € 19.000,- te verdienen. Onder andere met een Nieuwjaarsduik, de verkoop van oliebollen, er werd voor 39 mensen gekookt, er was een talentenveiling, een sponsorloop bij basisschool De Wiekslag tijdens de Koningsspelen. Daarnaast is er geld verzameld van bedrijven die sponsorden en van collectes uit verschillende kerken. Zoals het er nu naar uit ziet zal het eindbedrag in zicht komen.

Activiteiten

De eerste week van de werkvakantie zullen de jongeren in Rio de Janeiro doorbrengen en daar – als de veiligheid het toestaat – samen met Robert en zijn medewerkers enkele plekken bezoeken waar zij actief zijn. Vervolgens gaat de groep twee weken naar Pequeri, een dorpje 200 kilometer van Rio. Daar wonen ongeveer 55 vroegere straatkinderen op Sitio Shalom, een boerderij met onder meer acht huisjes in een landelijke omgeving, waar acht kinderen in een huis in een soort gezinssituatie leven, naar school gaan en een nieuw leven leiden. Het project is voor een groot deel afhankelijk van de financiële bijdragen van ‘Help mij leven’. “We gaan daar activiteiten doen met de kinderen, maar een groot deel van de tijd zal worden benut met opknapwerkzaamheden.”

Op pad

De groep organiseert de hele reis zelf; in tegenstelling tot voorgaande reizen waarbij een organisatie alles regelde. “Het is zo een echt groepsproject geworden waarin iedereen kon meedenken en meedoen. We zijn al met elkaar een weekend weg geweest om elkaar wat beter te leren kennen en ook keken we samen naar de film City of God om een beetje idee te krijgen van de omgeving waar we naartoe gaan; die film speelt zich af in Rio. Het zal in elk geval een heel andere werkvakantie worden dan in Oeganda. We zullen in Brazilië, waar we allemaal voor de eerste keer heenreizen, waarschijnlijk meer begeleid worden, want Robert zal geen enkel risico willen nemen.”
In de koffers gaan spullen mee die in Brazilië van pas komen. “Zoals bijvoorbeeld een stapel shirts, want er wordt veel gevoetbald door de jongens. En Robert zal wellicht nog wat zaken doorgeven die makkelijk mee te nemen zijn. Het wordt een hele spannende ervaring waar we lang naar hebben uitgekeken, maar die nu heel dichtbij komt en waar we veel zin in hebben. We hopen met elkaar een klein beetje verschil te kunnen maken in de levens van de kinderen en in hun omgeving.”

Check Also

Astrid vond haar vrijwilligerswerk via het VIP

Berkel en Rodenrijs - Voor het VIP, Vrijwilligers Informatie Punt Lansingerland, is elke vrijwilliger er een. Sommigen willen een dagdeel per week besteden aan vrijwilligerswerk, anderen hebben naast een gezin en een baan wel de behoefte om vrijwilliger te zijn, maar beschikken over minder tijd. En dat kan. Want de vacaturebank van het VIP biedt voor iedereen wat wils.