maandag 21 mei 2018 | week 21
Home » Heden & Verleden » Seizoenafsluiting Soccer Boys kent twee gezichten
naast hem Onno Jacobs

Seizoenafsluiting Soccer Boys kent twee gezichten

In deze aflevering (127) van Heden & Verleden aandacht voor het zondagvoetbal bij Soccer Boys. Zaterdag 17 juni werd definitief een punt gezet achter het zondagvoetbal bij de Bleiswijkse club. Ook aan het damesvoetbal bij de senioren kwam (voorlopig) een eind.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Rien Kuyvenhoven

Seizoenafsluiting Soccer Boys kent twee gezichten

Wat eigenlijk een feestelijke afsluiting van het seizoen had moeten zijn, werd een dag met twee gezichten. Soccer Boys, ooit begonnen als een zondagclub, nam afscheid van de zondagafdeling en van het damesvoetbal bij de senioren. Voorzitter Jaap van Dijk van de Bleiswijkse club: “Het prestatievoetbal is van de zondag naar de zaterdag gegaan. En de laatste der Mohikanen die nog op zondag speelden, zullen zich op zaterdag bij de veteranen aansluiten. Wat de vrouwen betreft zetten we toch een vraagteken, omdat het vrouwenvoetbal in onze regio en ook landelijk floreert. En dat geldt eigenlijk ook voor ons G-team.”

Het einde van het seizoen betekent ook het einde van het competitievoetbal op zondag bij Soccer Boys. Na 57 jaar bleek het niet meer mogelijk een team in de lucht te houden en moet Soccer Boys zich erbij neerleggen dat de Zondag 1 ophoudt te bestaan. Zaterdag 17 juni stonden de Bleiswijkers stil bij het afscheid van het zondagvoetbal dat in het verleden glorieerde. Op het programma stond een wedstrijd van Zondag 1 tegen het huidige 1e (eerste helft) en Veteranen 1 (de tweede helft).
Helaas moet Soccer Boys zich ook neerleggen bij het stoppen van het damesteam. Ook daarvoor geldt dat er niet genoeg speelsters overbleven om volgend jaar weer een team in te kunnen schrijven. Voor de dames werd eveneens een afscheidswedstrijd georganiseerd tegen een team van voormalig Soccer Boys speelsters. Overigens blijft er nog wel een meisjeselftal bij Soccer Boys actief.

Historie

SV Soccer Boys werd op 2 mei 1960 te Bleiswijk opgericht. Een jaar later werd met vier senioren en vier junioren elftallen gestart op een nieuw aangelegd veld aan de Sportlaan. De vereniging groeide gestaag en in 1972 vond de verhuizing plaats naar sportpark Merenveld, waar de club nog steeds actief is. Vanaf de verhuizing naar Merenveld is voortdurend veel energie in de accommodatie gestoken. Zo werd het clubgebouw uitgebreid en gemoderniseerd, met als hoogtepunt de renovatie en uitbreiding van de kantine in 1993. In 1997 werden de kleedkamers geheel vernieuwd en in 2000 zijn nieuwe kleedkamers met daarbovenop een tribune voor 240 toeschouwers in gebruik genomen. In 2013 werd de kantine ingrijpend gerenoveerd en voorzien van nieuw meubilair. Een groot aantal vrijwilligers heeft aan de verbouwingen en uitbreidingen hun steentje bijgedragen.

Prima sfeer

De huidige veranderingen moeten niet alleen gezien worden als een achteruitgang. De sfeer zaterdag 17 juni op sportpark Merenveld was er een van oude jongens krentenbrood. De veteranen die aantraden, met onder meer Jan vader Goes, Jan van de Ham, Jaap van Dijk, Onno Jacobs, Vincent van der Kolk en good old Ron Valkenburg, brachten uiteraard nostalgie binnen de lijnen. En dat allemaal onder leiding van de meest oude rot onder de arbiters, Per van de Berg (77) die na afloop verklaarde nog niet aan stoppen te denken. “Het gaat nog steeds goed en ik vind het nog steeds erg leuk.”
Bij de vrouwen was er tevens het afscheid van Ed van de Bulk (50) die als oud-voetballer van TOGB zich bij Soccer Boys heeft ingezet voor het vrouwenvoetbal nadat zijn dochter bij de Bleiswijkse vereniging ging voetballen. “Je ziet als je rondkijkt wat onder andere de oorzaak is van het stopzetten van het vrouwenvoetbal”, zegt hij met een olijk gezicht al wijzend naar de kinderwagens bij de laatste wedstrijd van de vrouwen. “We hebben al die jaren een heel leuke groep gehad. Maar samenwonen, studeren en het krijgen van kinderen hebben de groep de laatste jaren behoorlijk uitgedund.”

Op het Jan Heeringaplein dronken de voetballers en voetbalsters deze middag hun drankje en lieten zien dat de club nog levensvatbaar en toekomstgericht is. Voorzitter Jaap van Dijk liet blijken in zijn sas te zijn met deze derde helft op de middag van het afscheid. Van Dijk heeft er samen met Onno Jacobs in de 57 jaar historie van de club 330 wedstrijden in het eerste team op zitten. “Ik ben blij dat de meeste voetballers van de zondag een plaatsje hebben gevonden in andere teams. We weten dat ze niet verloren zijn voor de club. Wat de vrouwen betreft geeft een meisjesteam, dat actief blijft, ook weer hoop voor de toekomst!”

Check Also

Land- en tuinbouw in Bergschenhoek floreert

Als op zaterdag 7 april de land- en tuinbouwbedrijven in Bergschenhoek hun deuren voor de tweede keer openzetten kan iedereen met eigen ogen zien hoe innovatief en hard er gewerkt wordt aan het voedsel en de bloemen die al vele jaren afkomstig zijn van noeste arbeid. Die begon bij de meeste Hoeksenaren al generaties terug. Een rondje langs de twaalf deelnemers in de Hoekseindsche polder.