woensdag 23 mei 2018 | week 21
Home » fbpost » CliniClowns is meer dan ziekenhuisbezoekjes alleen

CliniClowns is meer dan ziekenhuisbezoekjes alleen

CliniClowns is meer dan ziekenhuisbezoekjes alleen

Bleiswijk – Een levensgrote circustent van de CliniClowns reikt bijna boven de boomtoppen uit van recreatiegebied Rottemeren in Bleiswijk. Twee keer per dag worden hier shows gegeven voor kinderen die ziek of meervoudig gehandicapt zijn. Wie denkt dat stichting CliniClowns alleen bezoekjes aan het ziekenhuis brengt heeft het flink mis.

Marcel van der Meulen

Vlak voordat de bezoekers aankomen is er toch even paniek. Het aggregaat is uitgevallen, waardoor de lichten en de airco het niet doen. Het ergste wat nu kan gebeuren is de 150 bezoekers teleur stellen en weer naar huis sturen. “De show moet hoe dan ook doorgaan”, zegt ambassadeur CliniClowns Gepko van Bokhorst stellig. Even later krijgen de vrijwilligers het apparaat toch weer aan de praat en kan het entreedoek open. Om het aggregaat niet te overbelasten wordt besloten de airco uit te laten. De hitte wordt genegeerd door de bezoekers, zij hebben maar oog voor één ding, een onvergetelijke dag voor hun zoon of dochter.
Hele gezinnen stromen binnen en verzamelen zich in de welkomsttent. De kinderen kunnen in enorme bergen knuffels duiken en de ouders kunnen een bakje koffie drinken. Vaak gaan beide ouders, een broertje of een zusje mee. Elk gezin krijgt een sticker waarmee ze in één van de drie groepen worden ingedeeld. De drie groepen zullen eerst kennis maken met de CliniClowns door middel van kleine voor-voorstellingen.

Overprikkeld

“Sommige kinderen kunnen makkelijk overprikkeld raken”, legt Van Bokhorst uit. “Daardoor is het belangrijk om ze een beetje te laten wennen aan de geluiden, de clowns en andere kinderen. Je ziet iedereen vaak al heel snel los komen.”
De groep met de rode stickers mogen als eerste mee de grote tent in. Het is gelijk een heel schouwspel. Overal aan het plafond van het tentdoek hangen kleine blauwe lichtjes waardoor het net een sprookjesbos of sterrenhemel lijkt, verschillende kleuren spotlights verlichten de tent en in het midden staat een grote ring met banken eromheen als in een echt circus. Daar komt straks iedereen te zitten voor de grote voorstelling, maar eerst kennismaken.
De eerste stop is de Workshop. Er heerst serene rust en de CliniClowns wapperen met enorme waaiers naar verschillende klamboes. Een golf van verschillende zachte geluiden vullen de ruimte. Een enkeling sluit de ogen en geniet een ander kan zijn enthousiasme niet bedwingen en maakt een gilletje van genot. “Dat is waar het hier ook om draait”, zegt Van Bokhorst. “Kinderen kunnen onverstoord zichzelf zijn zonder dat ouders ze moeten bedwingen of remmen. Dat kan niet bij een normale voorstelling. En op deze manier valt de beperking weg.”
Een volgende ruimte is de Wasserij. Een grote bak met ballen moet een bubbelend bad voorstellen waar iedereen zichzelf kan wassen. Ballen vliegen in het rond. Een meisje dat net nog heel gesloten was en de veiligheid van haar ouders niet wilde verlaten, pakt nu een verdwaalde bal op en gooit deze in de bak. Even later staat ze aan de rand van de bak.

Wonderbaarlijk

“Ik heb hier wonderbaarlijke dingen meegemaakt”, zegt Van Bokhorst. “Een huilende vader vertelde tussen zijn tranen door dat zijn kind hand in hand liep met één van de CliniClowns, toen ik hem vroeg dat dat toch geweldig is, antwoordde hij dat zijn kind een zware vorm van autisme heeft en dat nog nooit iemand hem heeft mogen aanraken zonder dat hij door het lint ging. Zulke dingen vergeet ik nooit meer.”
Het laatste onderdeel voordat de grote show begint is het broodbakken. Met veel creativiteit vormen verschillende kinderen vormpjes in een schepje zand met water dat later de fictieve oven in gaat. Dan zit iedereen gespannen te wachten tot de clowns de ring betreden. De hilarische show zorgt voor bulderend gelach en openvallende mondjes. Ondanks een aggregaatprobleem is het toch een geslaagde dag geworden voor alle gezinnen.

CliniClowns-app

“CliniClowns is zeker méér dan ziekenhuisbezoekjes alleen”, zegt de ambassadeur. “We doen zo ontzettend veel dat de meeste ouders er niet bewust van zijn dat we bijvoorbeeld ook een CliniClowns-app hebben.” Met de app kunnen kinderen videochatten met de CliniClowns. “Ik hoop dat de CliniClowns nog bekender wordt bij het bredere publiek. Ik zeg altijd maar zo: je móet CliniClowns een keer hebben meegemaakt.”

Check Also

Berkelse Wielerdag trekt een nieuw jasje aan

Berkel en Rodenrijs - Ze zijn er weer klaar voor als op de traditionele tweede zaterdag in september (dit jaar 8 september) de Berkelse Wielerdag wordt gehouden. Het comité van vijf man sterk met hun ploeg vrijwilligers houdt niet alleen de 63e ronde, maar heeft bovendien een nieuwe hoofdsponsor. Dit jaar heeft het Berkelse transportbedrijf G.S. van den IJssel, dat het 100-jarig bestaan viert en ook het Berkelse Oranjecomité heeft ondersteund, z'n naam aan het wielerevenement verbonden. Het Wielercomité heeft bovendien besloten dit jaar de Stichting Vrienden van het Hospice Lansingerland te ondersteunen en heeft wat betreft het programma de categorie Retro toegevoegd.