woensdag 23 mei 2018 | week 21
Home » Algemeen » Verleidingen in de Puberteit
Berkel en Rodenrijs - Donderdagavond 8 juni kwamen alle verleidingen voor pubers voorbij. Een volle zaal belangstellenden luisterden geboeid naar spreker Marian Bentvelzen van YOUZ. Van waterpijp tot gameverslaving; aan het eind van de avond gingen alle aanwezigen met heel veel kennis en tips naar huis.

Verleidingen in de Puberteit

Verleidingen in de Puberteit

Berkel en Rodenrijs – Donderdagavond 8 juni kwamen alle verleidingen voor pubers voorbij. Een volle zaal belangstellenden luisterden geboeid naar spreker Marian Bentvelzen van YOUZ. Van waterpijp tot gameverslaving; aan het eind van de avond gingen alle aanwezigen met heel veel kennis en tips naar huis.

Ellen Lammerts

De voorlichtingsavond was een initiatief van het Centrum voor Jeugd en Gezin Lansingerland (CJG) vertelden Jolanda Vrijhoef, Margot Voskamp en Ellen Lindhout. Via hun contacten met basis- en voortgezet onderwijs krijgen zij met regelmaat vragen over middelengebruik, gamen en social media van zowel ouders als leerlingen. YOUZ geeft deze voorlichtingen aan het onderwijs en leidt ook docenten op om deze trainingen op hun scholen te geven.

Een interactieve avond

Na een welkomstwoord van Margot Voskamp nam Marian Bentvelzen ons mee voor een reisje door het puberbrein. Een tijd van afzetten tegen je ouders en het ontdekken van allerlei nieuwe, spannende dingen zoals het drinken van alcohol. “Met mijn kind heb ik een afspraak om niet te drinken voor zijn 18e, maar bij vriendjes thuis wordt wel gedronken. Hoe ga ik daar mee om?” “Drinken jongeren nu meer dan vroeger?” waren vragen van ouders over de gevaren van alcohol. Helder en met verstand van zaken somde Marian een rijtje tips op: “Als je kind naar de brugklas gaat maakt het nieuwe vriendjes. Zorg dat je die vrienden leert kennen. Maak ook kennis met hun ouders door naar ouderavonden te gaan. Maak met ouders samen afspraken over alcoholgebruik en start samen met de ouders van de klas een app groep. Maak met je kinderen ook altijd afspraken over alcoholgebruik. De meeste kinderen houden zich er aan. En gaan ze dan stiekem drinken dan doen ze het in ieder geval minder.”

Hip en trendy

“Welke verslavende middelen zijn er bij u bekend”? is de volgende vraag. De ouders komen met een indrukwekkende lijst. Alle middelen komen aan de orde, maar bij de hippe en trendy middelen staan we wat langer stil. “Is de waterpijp gevaarlijk? Mijn zoon zegt dat het juist gezond is omdat er fruit in zit.” En weer de nuchtere reactie van Marian: “Niet doen. Een waterpijp op kooltjes zorgt voor een koolmonoxidevergiftiging en de andere varianten verbranden stoffen die je inademt. Verbrande appelschillen zijn echt niet goed voor je longen.” En wat te doen als je zoon of dochter eindeloos spelletjes speelt op Internet (gamen)? “Jongeren leren heel veel van gamen, dus niet verbieden. Maar hou er zicht op, toon interesse, speel eens mee, zet de pc in de woonkamer en maak samen afspraken”. Bij social media: “Leer je kinderen van jongs af dat je meekijkt, dan wennen ze er aan. Als je dat voorstelt als ze 16 zijn gaat dat niet meer lukken”.
Met de opmerking: “Bij vragen en ongerustheid over verslaving bij je puber? Zoek hulp! Gun jezelf dat!” wordt de avond afgesloten. Met een rugtas vol nuttige bagage kunnen ouders naar huis om hun pubers bij te staan tijdens deze mooie fase in hun leven.
Informatie: YOUZ, tel. 088-2303030 of www.youz.nl of CJG Lansingerland, tel. 010-2010110 of www.cjglansingerland.nl.

Check Also

Jeugdbrandweer weet wat aanpakken is

Berkel en Rodenrijs - De Jeugdbrandweer Lansingerland organiseerde in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 mei een 24-uurs dienst. Tijdens dit weekend stonden leren, teambuilding, samenwerking en plezier centraal voor de twaalf leden van het jeugdkorps; allemaal tussen de 12 en 18 jaar.