woensdag 23 mei 2018 | week 21
Home » Algemeen » Tante Door viert 104de verjaardag in De Tuinen

Tante Door viert 104de verjaardag in De Tuinen

Tante Door viert 104de verjaardag in De Tuinen

Bleiswijk – Ze kent alle bezoekers bij naam, geniet van de mooie bloemen die ze meebrengen en is het stralende middelpunt: mevrouw Ruijgrok, voor bekenden tante Door, werd woensdag 7 juni 104 jaar. Zij woont sinds 2009 in woonzorgcentrum Laurens De Tuinen. Het Bleiswijkse centrum, grenzend aan De Leeuwerik, dat zij toen samen met de burgemeester feestelijk opende, omdat ze de oudste bewoonster werd.

Trees Borkus-Henskens

Op de vraag hoe oud ze wordt antwoordt de jarige – die inmiddels de oudste inwoonster van Lansingerland is – gevat: “Net zo oud als m’n handen, maar niet als mijn tanden!”
Tante Door Ruijgrok had drie broers en vier jongere zussen, waarvan er een in Pijnacker woont: Nel die inmiddels de respectabele leeftijd van 89 jaar heeft bereikt. Ze werden geboren op een boerderij aan de Bergweg-Noord in Bergschenhoek die een paar jaar geleden is afgebrand. De jarige bleef ongehuwd.
Na met haar ouders in Waddinxveen gewoond te hebben verhuisde mevrouw Ruijgrok naar Bleiswijk. Ze ging daar helpen in het gezin van Dorus Ammerlaan wiens vrouw was overleden. Ze zorgde als een moeder voor de zes kinderen in het gezin (en later als een oma voor hun kinderen), maar bleef voor iedereen tante Door, ook nadat – volgens overlevering – Dorus haar ten huwelijk vroeg; ze zei geen ‘ja’. Na zijn overlijden bleef de jarige in het huis aan het einde van de Dorpsstraat wonen. Tot haar 95ste. “Ze stond voor iedereen klaar en je kon altijd bij haar terecht,” weten de neven en nichten die haar nog regelmatig bezoeken. De kinderen van Dorus zijn inmiddels allemaal overleden, maar het huis staat er nog steeds. Drie huizen op een rij vlak voor de poppetjesbrug waar drie broers Ammerlaan met hun gezin woonden.
Vanaf de oprichting van De Leeuwerik was tante Door betrokken bij en enthousiast deelnemer aan diverse activiteiten: bejaardengym, breiclub en klaverjassen. Haar zwakkere gezondheid is er mede de reden van dat zij het nu al enkele jaren rustig aan doet.

Check Also

Kom kennismaken met organisaties die Maatjes zoeken

Lansingerland - In onze gemeente zijn diverse maatschappelijke organisaties op zoek naar vrijwilligers die aan de slag willen als Maatje. Samen stellen zij zich voor tijdens de informatiemarkt op zaterdag 26 mei van 10.00 tot 12.00 uur. Locatie van de markt is Ontmoet!, Wilhelminastraat 1A in Bergschenhoek (gebouw de Stander). Bezoek de markt en maak kennis met het werk van Maatjes en de organisaties.