vrijdag 25 mei 2018 | week 21
Home » Algemeen » Nek-aan-nekrace mondt uit in twee winnaars bij Open Podium Melanchthon

Nek-aan-nekrace mondt uit in twee winnaars bij Open Podium Melanchthon

Nek-aan-nekrace mondt uit in twee winnaars bij Open Podium Melanchthon

Bergschenhoek – Het niveau bij het Open Podium van Melanchthon Bergschenhoek is dit jaar zo hoog dat jurylid en winnaar van 2015, Leanne de Roo, twee bands uitroept tot winnaar. Het muziekgenre van de twee bands loopt uiteen, maar knallen op het podium doen ze zeker.

Marcel van der Meulen

De aula van de school zit woensdagavond 7 juni helemaal volgeladen. Klasgenoten roepen namen van vriendinnen, jongere broertjes glunderen als de grote broer het podium bestormt en trotse ouders filmen met oude videorecorders die ze van de bovenste plank uit een stoffige kast hebben gevist. Het is misschien wel de eerste en laatste keer dat zij hun kind op het podium kunnen filmen.
De optredens bij het open podium lopen flink uiteen. Het ene moment klinkt een rustige pianomelodie en het optreden erop is de scheurende gitaar drie blokken verder nog te horen. Dat er hier en daar een valse noot tussen zit, maakt niet uit. Iedereen is een rockster vandaag en na elk optreden barst een enorm applaus los.
Achteraan, helemaal bovenaan de trappen verschuilen zich stoere jongens met petjes. Ze doen wel alsof de liedjes geen effect op ze hebben, maar voorzichtig staan de jongens te headbangen op de muziek. Aan de andere kant, helemaal onderaan de trap gaan wat zenuwachtige glimlachjes heen en weer voordat de volgende groep het podium op moet.
De vingers zijn gestrekt, de gitaren gestemd en het zenuwachtige gelaat verandert in een geconcentreerde blik wanneer de gitaristen naar hun plek lopen tussen de warboel van kabels op de grond. De ingestudeerde gitaarriff klinkt en de band barst los. Aan het eind van de avond is het tijd voor het eindoordeel van jurylid Leanne.

Winnaars

“Een moeilijke keuze”, noemt Leanne het. Daarom komt ze met twee groepen die hebben gewonnen. De ene groep bestaat uit Fleur Bonnewits en Imme de Wilde. Zij spelen met een alternatief rocknummer de zaal plat. Fleur heeft het nummer zelf geschreven, mag volgens jaar jurylid zijn en werd geprezen om haar muzikale talent door Leanne. “Heel leuk allemaal”, zegt Fleur nuchter, “maar ik doe niet mee om te winnen.”
De andere winnende groep bestaat uit vijf leden: Roos ‘t Hart, Casper de Lange, Bas Lodder, Noah Hommering en Michael Smallwood. De band speelt indie-rock, met de zang van Roos die expres ietwat verveeld lijkt te klinken, maar een vreemd gevoel van vreugde opwerkt.
Bas had stiekem al verwacht dat ze zouden winnen. “Ik deed ook de bediening van de lichten, dus ik heb alle andere acts gehoord”, zegt hij. “Daardoor hoorde ik al een beetje dat wij tot de besten behoorden.” De groep wil graag verder werken aan de band, “maar we hebben geen plek om te oefenen helaas”, zegt Michael.
De overwinning vieren zit er helaas niet in voor de groepen, want de volgende dag hebben ze gewoon weer les. De gitaren worden ingepakt en de versterkers gaan uit. Het geluid sterft langzaam weg terwijl de zaal leegloopt. Bij menigeen zitten de deuntjes nog in het hoofd terwijl ze al neuriënd naar de auto lopen.

Check Also

Feest van de Smaak!

Bleiswijk - Op zaterdag 26 mei organiseert het Smaakteam van de BU Glastuinbouw van Wageningen University & Research, samen met GroentenFruitHuis, Rabobank en de gemeente Lansingerland, het Feest van de Smaak! Op dit feest staan gezonde en lekkere groenten en fruit centraal.