woensdag 23 mei 2018 | week 21
Home » Algemeen » Ariël loopt de 40 kilometer in de Nacht van de Vluchteling

Ariël loopt de 40 kilometer in de Nacht van de Vluchteling

Ariël loopt de 40 kilometer in de Nacht van de Vluchteling

Lansingerland – Ariël Savelberg, junior teamleidster VluchtelingenWerk, gaat in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 juni tijdens de Nacht van de Vluchteling 40 kilometer van Rotterdam naar Den Haag lopen. Zij is daarmee één van de vijfduizend deelnemers die via sponsoring een bedrag bij elkaar willen lopen voor Stichting Vluchteling, die met dat geld de eerste noodhulp verleent aan 65 miljoen vluchtelingen die wereldwijd op de vlucht zijn.

Freek J. Zijlstra

‘Hoe ver zou jij ’s nachts lopen uit angst voor geweld?’ Zo opent de homepage van Stichting Vluchteling. Als deze krant in de bus valt, duurt het nog drie dagen voordat in drie plaatsen in Nederland grote groepen om middernacht op pad gaan om geld in te zamelen voor vluchtelingen in opvangkampen. Van Rotterdam naar Den Haag, van Nijmegen naar Arnhem of een rondje Amsterdam. Veertig kilometers in de benen, hoewel in Amsterdam ook gekozen kan worden voor de 10 of 20 kilometer. Er staat al € 1 miljoen op de teller aan toegezegde sponsorgelden, en dat kan nog oplopen.

Doelgerichte hulp aan opvang

Ariël Savelberg uit Bergschenhoek loopt (uiteraard) de Rotterdam-Den Haag route. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Hadewych Minis geven om precies 00.00 uur het startschot aan de Maashaven. Dan gaat het via Erasmusbrug en Kralingse Bos langs Lansingerland naar Delft en Voorburg. Vervolgens door het Haagse bos, langs het Malieveld en het Binnenhof naar de finish op De Grote Markt in Den Haag. Ariël is zich al wekenlang aan het voorbereiden met het lopen van afstanden van enkele tientallen kilometers, maar ’s nachts lopen is toch andere koek, denkt ze. “Je kunt nu eenmaal niet vooruit slapen. Het is maar goed dat er verdeeld over het traject een viertal stopplaatsen zijn,” zegt Ariël. De eerste stopplaats is na 11,3 kilometer bij Hockeyclub Rotterdam in Schiebroek.
Ze loopt in een klein team, samen met broer Hans en vriendin Annemieke, dat ze toepasselijk ‘In their shoes’ hebben genoemd. Persoonlijk heeft ze tot nu toe rond de € 1500 aan sponsorgeld binnengehaald, een behoorlijk gemiddelde. “Na recente acties, zoals Alp d’HuZes en de Roparun, is de omgeving een beetje sponsor moe. Maar je moet bedenken wat Stichting Vluchteling allemaal al met € 1 miljoen aan plaatselijke noodhulp kan bieden, in de vorm van schoon drinkwater, voedselpakketten, tenten en medische zorg.”

Aandacht voor vluchtelingenproblematiek

Wat is haar persoonlijke drive om de Nacht van de Vluchteling te lopen? Ariël: “Ik wil meedoen om de aandacht op het vluchtelingenprobleem te vestigen. Dat we in Nederland ons bewust zijn van de enorme aantallen die uit Syrië in de nabije regio ondergebracht zijn. Vijf van de elf miljoen inwoners is op de vlucht. Daarvan verblijven er anderhalf miljoen in Libanon, dat slechts zes miljoen inwoners heeft. Stel je eens voor dat er drie miljoen Nederlanders vluchten en in België met elf miljoen inwoners ondergebracht moeten worden! Hoeveel vluchtelingen heeft Europa met ongeveer 500 miljoen inwoners opgevangen? Uit de laatste cijfers is bekend dat slechts een vijfde deel van de 100.000 vluchtelingen die we met elkaar uit Italië en Griekenland zouden opnemen daadwerkelijk geplaatst zijn! De afgesproken spreiding blijft ver achter en ook Nederland heeft nog maar een derde van het streef aantal van 6.000 vluchtelingen opgenomen.”
Je kunt Ariël nog sponsoren via www.nachtvandevluchteling.nl/arielsavelberg Het sponsorbedrag is een rechtstreekse gift aan Stichting Vluchteling.
De Nacht van de Vluchteling is een opmaat naar de Wereld Vluchtelingendag op dinsdag 20 juni.

Check Also

Jeugdbrandweer weet wat aanpakken is

Berkel en Rodenrijs - De Jeugdbrandweer Lansingerland organiseerde in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 mei een 24-uurs dienst. Tijdens dit weekend stonden leren, teambuilding, samenwerking en plezier centraal voor de twaalf leden van het jeugdkorps; allemaal tussen de 12 en 18 jaar.