zondag 20 mei 2018 | week 20
Home » Nieuws » Paprika’s zien en proeven in Berkelse polder

Paprika’s zien en proeven in Berkelse polder

Paprika’s zien en proeven in Berkelse polder

Berkel en Rodenrijs – Bij paprikakweker Oostland Company aan de Hendrik Driessenweg vond vorige week een aantal activiteiten plaats, georganiseerd door HelloFresh, met als doel de paprika wat meer te promoten. Woensdagmiddag 31 mei was er een kinderactiviteit: Koken op ’t land met kids voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. ’s Avonds (zowel woensdag als donderdag) schoven volwassenen aan voor een heerlijk diner waar veel paprika’s in waren verwerkt. De verschillende gangen werden onderbroken door een rondleiding door het bedrijf.

Trees Borkus-Henskens

Oostland Company is een echt Berkels familiebedrijf dat in 1910 van start ging en op dit moment wordt gerund door Eléonore de Wild-Hendriks en haar broers Teun en Lennert. “Opa was de grondlegger in Leidschendam met – zoals in die tijd zoveel tuinders – de teelt van komkommers, sla en tomaten in de koude grond. Onze vader verhuisde met het bedrijf naar Berkel en Rodenrijs. Hij teelde eerst tomaten, maar maakte de overstap naar paprika’s. Onze ouders zijn nog regelmatig op het bedrijf te vinden; we zijn een echt familiebedrijf.” Oostland Company levert ook paprika’s aan HelloFresh en daarom werd het bedrijf gevraagd of het mee wilde werken aan een HelloFresh kookfestijn. Dat organiseert de organisatie wel vaker, verspreid over het land en steeds met een ander gezond product dat voorkomt in een van hun boxen. Ditmaal dus de paprika’s.

Rondleiding

Tijdens de rondleiding door het bedrijf vertelden Eléonore en de overige familieleden – die elk een groepje bezoekers begeleidden – van alles over het bedrijf terwijl ze door de kassen liepen.
“De meeste mensen hebben er geen idee van wat er allemaal bij komt kijken voor de paprika hier het bedrijf verlaat. De temperatuur moet goed in de gaten worden gehouden en ook wordt er voor gezorgd dat er niet meer dan drie takken aan een paprikaplant zitten. Dan groeien er de grootste paprika’s aan. In de maand januari krijgen de planten de eerste bloemetjes die uiteindelijk uitgroeien tot paprika’s. De eerste worden in maart geoogst. Plukken doen we met de hand,” legt Eléonore uit. “Het seizoen loopt van april tot en met oktober. Dan is het hier heel druk in de kassen, want dan hebben we veel mensen nodig die helpen plukken. In onze kassen staan ongeveer 350.000 paprikaplanten die rond de vijf miljoen kilo paprika’s produceren; er gaan vijf à zes paprika’s in een kilo.”
De paprika’s worden voor een belangrijk deel rechtstreeks aan klanten verkocht. De rode bijvoorbeeld gaan naar HelloFresh, maar ze worden ook geëxporteerd naar landen als Amerika en Engeland. En naar onze oosterburen; die zijn dol op paprika’s.” Als de paprika’s geplukt zijn gaan ze de sorteermachine in; die kijkt naar gewicht, formaat en kleur. “Ongeveer 98% van onze paprika’s is klasse 1: goede kwaliteit met weinig of geen afwijkingen. De overige 2% wordt onder andere gesneden en gebruikt in roerbakmix of voorverpakte maaltijdsalades. Er wordt dus bijna niets verspild!”

Aan tafel

Tijdens de rondleidingen waren koks beide avonden druk in de weer om een gezonde en overheerlijke maaltijd te bereiden voor alle (elke avond honderd) gasten die vanuit heel Zuid-Holland naar de Berkelse paprikakwekerij kwamen. Ook de eigenaren schoven bij aan tafel: “Wij hoefden zelf vooraf niets te organiseren; alleen de locatie beschikbaar te stellen en de rondleiding te verzorgen. We konden lekker mee eten en gelukkig zijn ook wij dol op paprika’s.”
Tijdens de kindermiddag kregen de kinderen een koksmuts op en een schort voor met hun naam erop. Ze mochten paprika’s snijden en de kok helpen met bakken, waarna er een heerlijke soep werd gemaakt. Ook pizza’s mochten worden aangekleed met paprika’s, waarna ze de oven in gingen. Na de rondleiding ontvingen de deelnemers een tasje met daarin een paprika om mee naar huis te nemen. Aan de Hendrik Driessenweg werd alles wat gekookt werd met smaak opgegeten; met lovende reacties van de bezoekers.

Check Also

BVCB en Berkel houden elkaar opnieuw in evenwicht

Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek - Geholpen door de fraaie weersomstandigheden vulde sportpark Het Hoge Land zich zaterdagmiddag 5 mei met vele honderden toeschouwers. Onder hen ook burgemeester Pieter van de Stadt. Zij genoten meer van het heerlijke zonnetje en van wat enigszins weg had van een grote dorpsreünie, dan van wat er zich op de prima grasmat afspeelde. CVV Berkel versus BVCB werd nooit de derby waarop velen hadden gehoopt. Net als in de thuiswedstrijd gaf BVCB een voorsprong weg en eindigde het beladen duel in een 1-1 stand.