woensdag 18 juli 2018 | week 29
Home » Heden & Verleden » MCC Bleiswijk maakt de 50 vol
Beiden betekenden veel voor MCC Bleiswijk: Leo Krijgsman en Aad van Eeden Petersman bij de zaak van Aad aan de Hoefweg; op de plek waar nu de Lidl gevestigd is.

MCC Bleiswijk maakt de 50 vol

In deze aflevering (125) van Heden & Verleden vieren we het 50-jarig jubileum van Motorcrossclub Bleiswijk.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

MCC Bleiswijk maakt de 50 vol

In 1967 ging Motorcrossclub Bleiswijk van start met wedstrijden rijden. Dat gebeurde op een terrein achter de Kerkstraat. Uit de verslagen blijkt, dat met name toenmalig wethouder Kees Heugens zich sterk maakte voor een goede plek voor MCC Bleiswijk dat meteen al een flink aantal leden uit zowel Bleiswijk als de omliggende gemeenten telde. Voorzitter van de nieuwe club werd Aad van Eeden Petersman die de hamer tot 1982 zou hanteren. De club telde rond de zestig leden die allemaal present waren tijdens de wedstrijden.

Er werd gestart met een lint dat aan een paal vastgeknoopt zat en los schoot als de motoren vertrokken. Het waren voor het merendeel Kreidlers die over de baan stoven; de bekende 50cc met ‘mayonaise emmer’ op de luchtfilter en de zelfbouw 250cc, dus een omgebouwde wegmotor. Arie Sanner en zijn schoonzoon Dirk v.d. Ree kwamen als eersten met echte crossers; Dots en Greeves. Draana Leo Ruygrok (Husqvarna) en Leo Glintmeijer (Bultaco). Voorzitter Aad kwam uit in de zijspanklasse met een 250cc JLO Twin wegmotor waar hij een zijspan aan wist te lassen.

Verhuizen

Al in 1969 verhuisde MCC Bleiswijk naar een groter terrein aan de Merenweg; rond de sportvelden van Soccer Boys. Alleen een baan; een kantine was er nog niet. Beppie verkocht soep en limonade vanuit een oud Volkswagenbusje waar voorin de jury zat te schrijven.
Na twee jaar kocht MCC Bleiswijk voor 1 gulden het oude houten gebouw dat dienst had gedaan als tijdelijk Bleiswijks gemeentehuis. De leden moesten het midden in het dorp staande pandje zelf afbreken en vervolgens aan de Meerweg weer opbouwen. Ze kregen daarbij veel hulp van de club uit Pijnacker onder leiding van toenmalig timmerman Jan Droog. Twee wedstrijden had de club plezier van het nieuwe clubhuis. Tot er een enorme storm losbarstte; huizen en boerderijen gingen plat en ook het clubhuis hield het niet. Gelukkig kon het na het noodweer weer worden opgebouwd. Toen al organiseerde de club de jaarlijkse Pinkstercross: in die tijd met voor het merendeel 50cc rijders, maar ook 250cc, 125cc en zijspan. Na enkele jaren zette MCC Bleiswijk ook de poort open voor de jeugd; vanaf 4 jaar kwamen de supermini’s op kleine crossmotoren de baan op met hun eigen wedstrijden. De club deed ook mee met teamwedstrijden en de prestaties mochten er zijn: eenmaal derde, eenmaal tweede en eenmaal kampioen van Nederland in 1982!
In 1976 kreeg de crossclub een mooi stuk grond aan de Groendalseweg. Daar kon volop getraind en wedstrijd gereden worden zonder dat iemand er last van had. Ook de wedstrijden van de KNMV mochten hier verreden worden. De club groeide en vanuit de hele regio schreven crossers zich als lid in. En: het clubhuis ging mee! Aad bleef voorzitter tot Jan Sluys die taak voor twee jaar van hem overnam. De voorzitters die volgden waren Wim Spruyt (1984-1985), Giel Kuystermans (1985-1990), Henk de Hertog (1990-1991), Aad van Eeden Petersman (1992-1993), Herman v.d. Berg (1994-1995), Leo Krijgsman (1996-2011), Jan Raats (2011-2016) en Leo Boender (2017-?).

Bekende namen

MCC Bleiswijk kende ook in de jaren die volgden nog meer in de 3B-Hoek bekende namen: Treurniet, Voorwinden, Meurs, Brons, Steentjes, Neeleman, Zeelenberg, Zundorf, Boeren, Van Straalen, De Jong, Wordragen en misschien vergeten we er dan nog wel enkelen. Met rijders die zowel nationaal als internationaal meetelden en bekers mee naar huis brachten. Die veelal de eerste cross-stappen zetten bij MCC Bleiswijk en vervolgens grotere stappen maakten. Ondertussen bouwden de leden onder leiding van Leo Krijgsman een schitterende geluidswal rond de baan; deels op de plek waar voorheen de stort van tomatenafval was. Nog steeds – ook na 50 jaar – worden in januari de prijzen uitgereikt aan de kampioenen van MCC Bleiswijk en is Tweede Pinksterdag de belangrijkste dag voor MCC; met een hele dag wedstrijden in de verschillende categorieën en enkele honderden deelnemers. Aan het einde van de dag volgt de uitreiking van de Donny Zundorf Bokaal; ter nagedachtenis aan Hoeksenaar Donny die op jonge leeftijd overleed.
Maar ook waren en zijn er door de jaren heen veel actieve leden die de club draaiende houden, het onderhoud van de baan verzorgen en bijspringen waar nodig. Met zowel de voeten als de banden stevig in de klei. Dat schouderklopje is niet nodig; ze willen crossen!

Check Also

’t Zeeltje viert 40-jarig bestaan

Het is op 1 juni 2018 precies 40 jaar geleden, dat de toenmalig burgemeester van Bleiswijk Jac. van der Linde een naambordje onthulde bij de officiële ingebruikstelling van de nieuwste uitspanning bij de kanovijver achter de Rottemeren in het recreatiegebied: Theehuis ’t Zeeltje van Piet en Thea Zeelenberg. De naam werd verzonnen door mevrouw Berkhout uit Bleiswijk. De naam Zeelenberg zorgde voor de gekozen naam.