zondag 20 mei 2018 | week 20
Home » fbpost » Afscheid van een actief brandweertrio

Afscheid van een actief brandweertrio

Afscheid van een actief brandweertrio

Bleiswijk – Sirenes vulden donderdagavond 1 juni de lucht boven Bleiswijk en menigeen zal zich hebben afgevraagd wat er aan de hand was. Gelukkig ditmaal geen brand of ander ongeval, maar een afscheid van drie Bleiswijkers die afscheid namen van de vrijwillige brandweer na zich jarenlang belangeloos te hebben ingezet voor hun medeburgers.

Trees Borkus-Henskens
Ron Tilburg, Edwin de Koning en René Hoeve hadden al zo’n vermoeden dat hun collega’s hen niet zo maar zouden laten gaan, maar de invulling van de avond bleef tot het laatste moment een verrassing.
Om half zeven werden ze thuis opgehaald met de oldtimer brandweerwagen Opel Blitz van Bergschenhoek, gevolgd door een groot deel van het Bleiswijkse korps. Vervolgens mochten ze alledrie ‘ergens’ in Lansingerland een opdracht uitvoeren, waarna het richting Bleiswijk ging. Maar ook daar wachtte hen een surprise; terwijl ze de kazerne naderden stonden de collega’s klaar met de brandspuiten waar ze als eerbetoon voor al hun werk onderdoor mochten rijden. Een kletsnatte afsluiting van hun loopbaan bij de brandweer, maar ook een onvergetelijke.

Jaren actief

Ron Tilburg (45) werd dertien jaar geleden enthousiast van de verhalen van zijn buurman Ronald de Witte, waarna hij zich meldde en toetrad tot het korps. Hij had al wat papieren gehaald in zijn vorige woonplaats Zeewolde, maar groeide door het volgen van tal van opleidingen door naar chauffeur pompbediende en SIV (snel interventie voertuig) chauffeur. Hij veranderde van baan en gaat het grote transport in; dat is niet meer te combineren met de brandweer.
Edwin de Koning (48) meldde zich 15 jaar geleden bij de brandweer van Bleiswijk. Hij redde iemand die met zijn auto het water in was gereden. Toen hij tijdens de autobeurs in de toenmalige veiling in gesprek raakte met de brandweer die daar met een kraam aanwezig was besloot hij zich te melden. Ook hij volgde tal van opleidingen en kan het iedereen aanraden. Hij was zo enthousiast dat het bijna een tweede baan voor hem werd. Na lang wikken en wegen besloot hij na intensieve jaren dat het zo genoeg was. Hij maakte de keuze, maar het gaf hem een goed gevoel aan de veiligheid van Bleiswijk meegeholpen te hebben.
René Hoeve (48) was eveneens 15 jaar brandweerman, nadat Peter de Jong hem op zijn verjaardag vroeg eens te komen kijken. Het sprak hem wel aan en de groep vond hij leuk; een club waar je mooi werk mee kon verrichten, maar ook plezier mee kon hebben. Maar zijn baan bij de douane verandert in een 24-uurs dienst en dat is niet meer met de brandweer te combineren.
“Veel oefenen en leren kun je er niet meer ‘even bijdoen’; en half doen past niet bij de brandweer,” zijn ze van mening. “We hebben een geweldige tijd gehad en de lessen voor het leven blijven bij je, want ‘eens een brandweerman altijd een brandweerman!’. Gelukkig staat opvolging klaar om het werk van ons over te nemen; daar zijn we uiteraard heel blij mee.”

Check Also

Lezersactie Happen en Stappen: maak kans op gratis diner

Berkel en Rodenrijs - Win een 4-gangendiner inclusief vijf drankjes voor Happen en Stappen Berkel en Rodenrijs, ter waarde van € 59,50. Doe mee en geniet van dit luxe diner waarbij u tussendoor lekker wandelt in het gezellige centrum van Berkel. Iedereen kan meedoen aan deze actie, ook wanneer u zich al heeft aangemeld!