dinsdag 17 juli 2018 | week 29
Hans Stoutjesdijk. Foto: John Hofman.

In deze aflevering (123) van Heden en Verleden aandacht voor Zeeverkenners De Argonauten, een vereniging die inmiddels 60 jaar bestaat.

Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, kan contact met de redactie van De Heraut opnemen: tel. 010 – 5118892 of redactie@de-heraut.nl.

John Hofman

Zeeverkennersgroep De Argonauten al 60 jaar actief

De oorspronkelijke naam is eigenlijk: Groepsvereniging Zeeverkennersgroep De Argonauten. Als er één is die dit kan weten is het wel Hans Stoutjesdijk, die al vijfenvijftig jaar bij de Zeeverkenners zit. Met hem spreken we over het ‘verleden en het heden’ van deze vereniging.

Ooit gestart in een gymnastieklokaal in Rotterdam-West heeft De Argonauten inmiddels ruim honderd leden, waaronder 75 jeugdleden. Van de leden komt 75% uit Lansingerland. De club heeft drie (werk)locaties: op een eiland in de Bergse Achterplas, bij Boerderij Het Lansingerland in Bergschenhoek en op Motorschip de Hoop, dat in Terbregge bij de Irenebrug zijn ligplaats heeft. In september 1957 meldden zich de eerste leden. Al snel werd een ideale locatie gevonden bij boer Poot aan de Straatweg in Hillegersberg. Waar toen nog koeien liepen, is nu het clubhuis gevestigd.
“In december 1969 kochten we een oud motorschip. In die tijd was er een overschot aan schepen, omdat veel schippers werden gesaneerd. Het schip dat wij hebben, de Hoop geheten, is ons ‘hordehol’ zoals dat heet in scoutingtermen. We gaan met dit schip ieder jaar drie weken naar Friesland, want het vaart nog als de beste!”, vertelt Hans enthousiast.

Alleen jongens

Hans is groepsbegeleider en tevens leider van de Bevers (jongens van 5 tot 7 jaar). Daarnaast heb je de Welpen (7-11 jaar), de Verkenners/Scouts (11-17 jaar) en tenslotte de Explorers, ook wel Zeearenden genoemd (16-18 jaar). Vanaf hun 19e jaar kunnen ze doorstromen naar de leiding. Met de Bevers werd in 2008 gestart. “We lazen in de krant dat Boerderij Het Lansingerland zich had gevestigd en hebben daar toen een ruimte kunnen huren.”
Dat de vereniging flink groeide is een feit: in 1957 had ze ongeveer 40 leden en nu ruim 100. Nadat het motorschip was gekocht, hebben zich veel meer leden aangemeld, want varen met dit schip vinden ze allemaal prachtig. Het schip is vierentwintig meter lang, terwijl de ruimte om te eten en te slapen slechts vijftien meter lang is. “Daarom is er destijds bewust voor gekozen om alleen jongens lid te laten worden, want in die ruimte kun je niet jongens én meisjes laten slapen. Op andere scoutingclubs in ons land kunnen de meisjes wel terecht.”

Modern

Het oubollige karakter wat nog bij veel mensen leeft is geheel verdwenen. Het is nu een moderne organisatie. Hans: “Zo gaan we bijvoorbeeld op zwerftocht naar het buitenland, beklimmen bergen of gaan de spelonken in. Het is niet alleen maar knopen kunnen leggen of in de vrije natuur kamperen. Er komt veel meer bij kijken tegenwoordig. Ze leren heel veel. Het schip bijvoorbeeld, heeft speciale antennes aan boord en een marifoon, want het andere scheeptvaartverkeer moet ons wel kunnen zien aankomen en er moet contact mogelijk zijn. Bovendien halen de jongens een vaarbewijs en een marifoondiploma.” In 2016 is het schip op de helling gegaan voor een grote beurt. Alles werd opnieuw gekeurd. De Argonauten hebben van de Scheepvaartinspectie nu het Certificaat van Onderzoek gekregen, wat geldig is tot 2023. “Dit is allemaal mogelijk gemaakt, dankzij een gift van € 10.000 van de Ronde Tafel Berkel en Rodenrijs! Een deel van dit geld is besteed voor de aanschaf van nieuwe grootzeilen voor onze andere boten. We hebben nu vijf Lelievletten, een Polyvalk (van Polyester gemaakt, red.) en een Noorse vlet.”

Elkaar leren respecteren

Zeeverkennersgroep De Argonauten doet meer. Zo helpt ze bijvoorbeeld met de St. Nicolaasintocht in Bleiswijk. Sint komt dan aan met de boot bij Restaurant Meerenbos en dat is altijd een prachtig gezicht als het gezelschap over de Rotte komt aanvaren. Wat is het mooie aan zo’n vereniging? Hans: “Ik zie de ontwikkeling van de kinderen. Ze leren elkaar respecteren en sociaal met elkaar omgaan. Het is een mix aan activiteiten. Er is samenspel, teamvorming, ze helpen elkaar en ze leren sociale vaardigheden. Mag ik het voorzichtig ‘onze bijdrage aan de samenleving’ noemen? De jongens worden ook wat ‘harder’ voor zichzelf: slecht weer kennen ze niet, maar we zorgen wel dat ze een goede uitrusting hebben en er tegen bestand zijn. Ook de leiding zelf krijgt een stuk bagage mee en dat kan profijt opleveren bij latere sollicitaties in het bedrijfsleven. Voor hen hebben we ook een draaiboek liggen. Elke scoutleider moet een verklaring omtrent gedrag inleveren. We hebben een protocol genaamd, ‘In Veilige Handen’, dat iedere leider moet ondertekenen. De jongens, in alle leeftijden, moeten zich bij ons veilig voelen. Zo zijn er bijvoorbeeld altijd twee leiders aanwezig als er iemand een wond heeft opgelopen en verbonden moet worden of moet worden opgevangen als hij een moment erg verdrietig is of heimwee heeft naar huis tijdens het jeugdkamp.”

Meer leiding nodig

Overigens kan De Argonauten nog meer leiding gebruiken. “We hebben nog zeker zes vrijwilligers nodig! In feite hebben we er nu te weinig.” Aanmelden, ook als lid, kan via Hans: tel. 010-5118144. Zie ook de website: www.argo8.nl. Zaterdag 20 mei zijn er Jubileumspelen in zowel de Leeuwenkuil als aan de Kruin gehouden vanwege het 60-jarig bestaan. Scouting Nederland bestaat trouwens al ruim 100 jaar!

Check Also

LTV Bleiswijk viert 50-jarig bestaan

Het was in mei 1968 dat enkele Bleiswijkers het initiatief namen een tennisvereninging in Bleiswijk op te richten. Een eerste bijeenkomst vond plaats op 24 mei in het Parochiehuis en was tevens de oprichtingsvergadering waarbij het voorlopig bestuur werd gepresenteerd. De gemeente drong ook aan op de oprichting, omdat men graag één aanspreekpunt wilde hebben.