vrijdag 25 mei 2018 | week 21
Home » fbpost » Routes van Ride for the Roses bekend gemaakt

Routes van Ride for the Roses bekend gemaakt

Routes van Ride for the Roses bekend gemaakt

Lansingerland – In aanwezigheid van de ambassadeurs van de Ride for the Roses werden vrijdagmiddag 12 mei de drie routes bekend gemaakt die zondag 3 september verreden kunnen gaan worden: die van 25, 50 en 100 kilometer. De bijeenkomst vond plaats op de locatie waar ook het grote wielerfestijn zowel de start als finish zal beleven; bij Royal Lemkes op de Klappolder in Bleiswijk.

Trees Borkus-Henskens

De twintigste editie van de Ride for the Roses komt voor de eerste keer naar Lansingerland; als feestelijk hoogtepunt van het 10-jarig bestaan van de gemeente. In eerdere edities reden al teams vanuit Bleiswijk mee; toen de bloemenveiling daar nog gevestigd was, want het eerste initiatief kwam van telers die zich wilden inzetten voor KWF Kankerbestrijding. De zaterdag voor de grote rit op zondag vertrokken teams vanuit verschillende plaatsen in Nederland – en ook vanuit Bleiswijk – naar de plek (dat was ook elk jaar een andere) waar de dag erna de grote Ride for the Roses van start ging. Zij lieten zich allemaal sponsoren en elk jaar bracht de rit weer een gigantisch bedrag op voor het goede doel. Het evenement is uitgegroeid tot een begrip in heel Nederland waar jong en oud, getraind of minder actieve fietsers in mee kan fietsen. Individueel of in groepsverband. De fietstocht is de strijd tegen kanker waar iedereen aan kan deelnemen en met voor iedere deelnemer aan de finish een roos; als symbool voor een morgen voor iedereen.

Voorbereidingen

Zo’n grote rit – waar zich naar verwachting rond de 10.000 fietsers van alle leeftijden voor aanmelden – vergt een grote en goede voorbereiding en die is inmiddels in volle gang. Ewald van Vliet, deel uitmakend van de groep die de voorbereiding op de schouders heeft genomen, heette vrijdag een zaal vol gasten welkom die zich allemaal gaan inzetten om de Ride for the Roses ook dit jaar tot een succes te maken. Nadat algemeen directeur van Royal Lemkes Michiel de Haan in het kort iets over het bedrijf had verteld wist wethouder Simon Fortuyn uit betrouwbare bron dat burgemeester Pieter van de Stadt en wethouder Albert Abee volop aan het trainen zijn voor deelname aan de 100 km tocht. Bescheiden als hij is stelde hij zelf voor samen met Ewald van Vliet de 25 km voor zijn rekening te nemen.

Koolwijk

Op het moment dat Ryan Koolwijk – aanvoerder van Excelsior – werd uitgenodigd voor de bijzondere middag kon nog niemand vermoeden dat hij de man van het derde doelpunt was in de belangrijke wedstrijd tegen Feyenoord. Hij waagde zich dus in een omgeving met – een week eerder – veel teleurgestelde gezichten, maar zijn constatering kon niemand ontkennen: “Wij speelden heel goed en Feyenoord heel slecht,” en daar was eigenlijk alles over die wedstrijd mee gezegd. Na afloop was er champagne in de kleedkamer, maar – zo vertelde hij – het echte feest moet nog komen. “Deze week vertrekken we met z’n allen naar Ibiza.”
De sympathieke aanvoerder moest eerlijk bekennen dat hij liever voetbalt dan fietst. Maar uit respect voor zowel de energie als de tijd die mensen er in steken om een dergelijk groot en sportief evenement voor het goede doel te organiseren wilde hij graag een steentje bijdragen om present te zijn. En, zo vertrouwde hij de gastheer toe, stiekem hoopte hij de 25 km mee te kunnen fietsen; als ‘uitlooptraining’; hij ging er z’n best voor doen. “Sporters hebben een voorbeeldrol; dit initiatief vind ik super en daar heb ik veel waardering voor.” Hij durfde het zelfs aan een voorspelling te maken voor de volgende wedstrijd van Feyenoord: ”Die winnen ze met 3-0!”

De routes

Toerclub Pijnacker viel de eer te beurt de routes uit te zetten voor de Ride for the Roses. Dit bijzondere fietsevenement kent een cycletoer van 100 km en twee toertochten van 25 en 50 km door de drie kernen van Lansingerland en de prachtige groene omgeving. De 25 km gaat richting Rottemeren, Zevenhuizen, Nesselande, Oud Verlaat en vervolgens via de Dorpsstraat van Bleiswijk weer terug. De 50 km route wordt verreden via Zoetermeer, Stompwijk, Pijnacker, Delfgauw, Berkel en Rodenrijs en via Bleiswijk terug. De 100 km rijders zullen het Groene Hart doorkruisen met plaatsen als Zevenhuizen, Moordrecht, Gouda, Haastrecht, Montfoort, Woerden, Zwammerdam, Boskoop en Waddinxveen om uiteindelijk via Moerkapelle in Bleiswijk over de eindstreep te komen.
“Onderweg is er plaats voor toeschouwers en aanmoedigers, maar ook voor muziek. We rekenen op veel muzikanten die spontaan van zich laten horen,” nodigde Van Vliet belangstellenden alvast uit.

Oproepen

De Ride is er voor iedereen, maar de organisatie is afhankelijk van veel andere factoren.
“Daarom gaan we nu enkele oproepen doen. Aan vrijwilligers die ons willen komen helpen. Met de opbouw, het verzorgen van decoraties, rozen en goody bags uitdelen, alles klaar zetten voor de tochten beginnen, de catering, verwijzers, verkeersregelaars, beveiliging. We kunnen zeker 250 mensen gebruiken.
Daarnaast een oproep aan bedrijven-, sport-, verenigings-, familie- en andere teams om in te schrijven: met grote of kleine teams, alles is welkom! Geef het via social media door en maak anderen enthousiast. Daarnaast nodigen we iedereen uit deel te nemen aan deze bijzondere dag. Stap op de fiets en maak een keuze voor een route.
De volgende oproep richten we op bedrijven om de goodybag te vullen met iets leuks. We zijn tevens op zoek naar gave prijzen voor de grote loterij die eveneens op 3 september wordt gehouden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een busreclame te laten plaatsen op de Ride for the Roses bus die vier weken rondrijdt.”
Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.ridefortheroses.nl.

Check Also

Berkel Centrum start met pilot ophalen gescheiden afval

Berkel en Rodenrijs - Al vanaf 2016 is bestuurslid van de winkeliersvereniging in Berkel Centrum, Frits Heel, in gesprek met de ondernemers met als doel ondergrondse opslag voor de ondernemers te realiseren. De oplossing lijkt nu gevonden te zijn. Samen met Tom Ruijmgaart werd een nieuw concept ontwikkeld: Bakkiebakkie.