maandag 23 april 2018 | week 17
Home » fbpost » Buren maken plaats voor groeiend pleeggezin

Buren maken plaats voor groeiend pleeggezin

Uitzending via SBS 6

Buren maken plaats voor groeiend pleeggezin

Bergschenhoek – Bianca en Leonard Boender trokken enige tijd geleden de stoute schoenen aan. Ze nodigden de buurvrouw op de koffie en legden haar vervolgens de vraag voor ‘zou je willen verhuizen?’. Een niet alledaagse vraag, maar toen ze de reden daarvan hoorde zei ze spontaan ‘Ja’.

Leonard en Bianca wonen met hun vier biologische kinderen en vijf pleegkinderen in de puberteit in een woning aan de Van Ruysdaellaan in Bergschenhoek. Het echtpaar Boender droomt van een generatie jongeren die in zichzelf gelooft, die hun talenten kent en deze inzet in de maatschappij. “We dromen ervan dat jongeren zich niet laten hinderen door hun gebrokenheid en hun negatieve omgevingsfactoren. Daarom hebben wij ons pleeggezin ‘JouwThuis’ genoemd. Wij willen kinderen en jong volwassenen (tussen de 10 en 17 jaar) die niet meer thuis kunnen wonen opvangen en een veilige woonsituatie bieden waarin ze tot rust komen en hun basisvertrouwen kunnen herstellen om uiteindelijk uit te groeien tot een normaal functionerend en aan de maatschappij deelnemend mens.”
De liefde was groot, maar de ruimte steeds krapper in JouwThuis en daarom werd er naar mogelijkheden gekeken om die ruimte te vergroten. Na de buurvrouw volgde 3B Wonen, de verhuurder van de woningen.
“Als je met Bianca en Leonard praat word je steeds enthousiaster voor hun inzet,” heeft Frans Schwiebbe, manager van 3B Wonen, ervaren. “Maar gelukkig werkte ook de gemeente goed mee met het denken in mogelijkheden. Met elkaar kon besloten worden van de twee huizen een grote woning te maken voor het hele gezin. Wij namen de realisatie van een dakkapel en de doorgang tussen de beide panden voor onze rekening (met een kleine huurverhoging), maar zelf begon het echtpaar een crowdfundactie die werd opgepikt door SBS 6. Ze vonden het een schitterend initiatief voor hun programma ‘Alles over Wonen’ dat op zondagmiddag vanaf 15.30 uur wordt uitgezonden.
Zowel in als vlak buiten Lansingerland werden bedrijven benaderd met de vraag of ze medewerking wilden verlenen aan de aanpak van de huizen om er uiteindelijk één mooi geheel van te maken. Met als resultaat dat onder andere de schilders Rob en John Ploeg, Erik Kerver, DDM elektrotechniek, Batenburg bouwers, Haitsma namens 3B Wonen en Flexus Jeugdplein de handen uit de mouwen staken en betaald werden met liefde. De camera’s van SBS draaiden overuren en maakten schitterende opnamen van de geweldige klus.

En nu

“Geweldig!” geniet Bianca van de vele activiteiten in en rond de beide woningen. “In korte tijd is er zo ontzettend veel gebeurd. Het wordt een huis met ruimte voor het hele gezin. De basis blijft zes kinderen en daarbij andere kinderen die hier tijdelijk komen wonen. Na hun 18de mogen de kinderen op eigen benen verder. Wij hebben nu officieel plaats voor tien kinderen; in juni komt de tiende, maar voor de elfde die waarschijnlijk in september komt is ook plaats genoeg. Daarnaast zijn we tevens een gezin voor crisisopvang, maar dat is altijd kortdurend.”
“Het is nieuw voor Lansingerland, maar de kracht is dat het midden in de wijk gerealiseerd wordt. Open en natuurlijk met een ‘iedereen is welkom’ gevoel,” verwoordt Frans Schwiebbe. Inmiddels heeft de samensmelting van beide huizen elf slaapkamers, een grote keuken, een woonkamer, twee badkamers, vier toiletten en een studiekamer opgeleverd en niet te vergeten een blij gezin. Maar ook veel blije gezichten bij de grote groep mensen die er aan meewerkte dit fraaie project tot een goed einde te brengen.

De uitzending van de aanpak is op de zondagen 21 en 28 mei vanaf 15.30 uur op SBS6.

Check Also

Stand van zaken aanvullende geluidsmaatregelen HSL

Lansingerland - Er is wat ruis ontstaan in de berichtgeving over de kosten voor de geluidsaanvullende maatregelen voor de Hoge Snelheidslijn die door de gemeente raast. Wij gingen te rade bij Loeky van der Horst van de Stichting StopGeluidsoverlastHSL voor het juiste verhaal.