vrijdag 22 juni 2018 | week 25
Home » Algemeen » Fraai glaswerk siert corridor Gezondheidscentrum Klapwijk

Fraai glaswerk siert corridor Gezondheidscentrum Klapwijk

Fraai glaswerk siert corridor Gezondheidscentrum Klapwijk

Berkel en Rodenrijs – In Gezondheidscentrum Klapwijk (op de hoek van de Klapwijkse Zoom en de Oudelandselaan) is een expositie van glaswerk te bewonderen met werk van Liesanne den Haan en Korrie Oostrom. Zij volgen beiden een opleiding bij atelier glas-in-lood aan de Academie Merksem in België en tonen graag hun werk dat een boeiende wisselwerking toont tussen artisticiteit en techniek.

Trees Borkus-Henskens

Elke donderdag zetten Liesanne en Korrie vanuit Berkel en Rodenrijs koers richting België om onder de rook van Antwerpen aan de slag te gaan onder leiding van docente en beeldend kunstenaar Marleen Lippenveld. Liesanne is inmiddels vijfde jaars en aan haar laatste periode bezig, maar Korrie is tweedejaars en heeft nog een spannende periode van drie jaar voor de boeg. “Eens per week volgen we twee dagdelen; ’s middags en ’s avonds. Daarnaast kun je er thuis zo veel tijd aan besteden als je zelf wilt.”
In het eerste jaar maak je kennis met diverse bewerkingstechnieken en krijg je de opdracht een uit drie delen bestaande zuil te maken in twee kleuren glas en gebruik makend van glas-in-lood. Zelf vertellen ze daar over: “Elk jaar wordt een andere schilder centraal gezet en elk volgend jaar mag je meer kleuren en technieken daarin gebruiken. Uit zijn of haar werk wordt een element gehaald waar je zelf verder mee aan de slag kunt; met een eigen invulling en uitwerking. Daarnaast krijgen we nog twee kleinere opdrachten.”
De leerling maakt kennis met diverse bewerkingstechnieken zoals zandstralen, zuuretsen slijpen, polijsten en graveren. “Maar je leert ook met veel geduld en discipline de basismethodes toepassen binnen hedendaagse vormgeving. Daarbij komen ook technieken als glasapplicaties, brandschilderen en glasfusen (smelten) aan bod. We maken mallen waarmee je de kans krijgt ook ruimtelijk te werken en daarnaast nemen we de techniek van het glasschilderen op traditionele wijze onder de loep.”

Een map vol

Korrie toont een map vol werken en uitgewerkte technieken.
“Alles wat ik maak wordt daarin opgenomen. Dus ook alle verrichtingen die vooraf gaan aan een werkstuk komen daarin terug. Een waardevolle map die ik altijd kan gebruiken als naslag, maar ook om te bekijken wat ik allemaal al heb gedaan met glas. En dat is in die twee jaar heel veel. Je begint met ontwerpen, glas snijden, combineren en leren wat glas doet. Elk jaar ga je een stap verder en dat is het mooie ervan. Je leert van het doen, maar ook van elkaar. We zitten gemiddeld met tien tot vijftien leerlingen in een groep. Kun je een dag niet, dan kan je die op een ander tijdstip in de week inhalen.
Liesanne somt de werkstukken van glas op die zij in de achterliggende jaren als opdracht maakte en die in de loop der jaren opliepen in moeilijkheidsgraad: “Een schaal, kom, schoenen, een trekpop, een jojo, presse papier, ketting, hoed, tas, ceintuur en bovenarmsieraad. Je kunt eeuwig doorgaan, want je krijgt tijdens het werken en ontdekken een waterval van inspiratie die nooit ophoudt. En als een werkstuk uit de over komt is daar altijd het element van verrassing.”

Op eigen benen

Liesanne sluit aan het einde van het lesjaar – dat loopt van 1 september tot 1 juli – haar opleiding af. “Ik ben er nu aan toe om zelf verder te gaan. Ik ben ontzettend blij dat ik deze opleiding gevonden waarin ik heel veel heb geleerd. In mijn glasatelier GlasLies maak ik veel eigen werk; zowel groot als klein en ik sta regelmatig op kunstmarkten.” Korrie is echter nog lang niet klaar, maar zij is afhankelijk van vervoer, omdat ze zelf slecht ter been is. “Daarom hoop ik dat er iemand net zo enthousiast voor deze opleiding wordt als ik en samen met mij naar Merksem wil rijden om daar de lessen te gaan volgen. Dat zou fantastisch zijn!”
Op zaterdag 24 juni wordt tussen 10.00 en 16.00 uur een Open Dag gehouden in de Academie in Merksem. Voor meer informatie: www.academiemerksem.be
De zuilen van glaswerk zijn dagelijks te bekijken in de verbindingshal naar de fysiotherapeuten (links) van Gezondheidscentrum Klapwijk. Korrie is te bereiken via tel. 06 204 301 60.

Check Also

Inloopavond ontwerpbestemmingsplan

Berkel en Rodenrijs – Op woensdag 4 juli organiseren wij in het gemeentehuis van Lansingerland …