vrijdag 22 juni 2018 | week 25
Home » Algemeen » 3B bus krijgt tweede leven in Letland
Voor ouderen kan het leven hard zijn in Letland.

3B bus krijgt tweede leven in Letland

3B bus krijgt tweede leven in Letland

Lansingerland – Ze zijn al weer terug, Joop en Coby Fuijkkink, van hun reis naar Letland. Op 2 mei vertrokken zij vanuit Lansingerland naar de oostgrens van Letland. Ruim 1200 kilometer en een boottocht van 22 uur bracht de door Kringloopwinkel de Paardestal geschonken negenpersoons bus naar Ludza, waar de bus dienst zal gaan doen voor het transport van 37 gehandicapte en deels dementerende bejaarden.

De lange reis van vier dagen, een ruwe zee en slechte wegen, met zelfs op twee dagen nog sneeuw, gaven echter een enorme voldoening bij de aanblik van de tot tranen geroerde ouderen toen zij de bus op zaterdag 6 mei overhandigd kregen. Echter voor het zover was werd de bus op 5 mei uitgeladen bij een sportcentrum. Daar vonden veel tassen met sportkleding van TOGB hun weg evenals een hoeveelheid kinderschaatsen, geschonken door de Paardestal.
De dag erna werd de bus aangeboden. Met deze bus kunnen de ouderen eindelijk weg uit het isolement van het buiten de stad gelegen gebouw. De bus zal worden gebruikt voor het vervoer van de ouderen naar onder andere de begraafplaats van hun geliefden, de oude woonomgeving met bekenden en buren en naar dokter en of ziekenhuis. De burgemeester van de gemeente Ludza was ook aanwezig en vertelde dat er al langer plannen waren om het vervoer te gaan regelen, maar tot op heden ontbraken de financiën.

Schrijnend

Ludza, aan de grens met Rusland, is in de afgelopen vier jaar qua inwonertal gehalveerd, vertelt Joop Fuijkkink, voorzitter van de Stichting Hulp Letland. “De jeugd zoekt haar toekomst in de hoofdstad of in het buitenland en de ouderen blijven, deels onverzorgd, achter. Zo ging de stad van 12.000 inwoners naar slechts 6.000. De ouderen leven in een huis wat nodig aan renovatie toe is. Met vier tot zes personen op een kamer, scheuren in de muur, geen lift, gaten in de vloer, is dit eigenlijk geen menswaardig onderkomen meer. De middagmaaltijd bestaat uit een kroes met thee, een kom soep en twee droge boterhammen. De menselijke zorg en betrokkenheid van de twee verpleegsters en de directrice maken het leven voor deze ouderen, soms meervoudig gehandicapt, nog enigszins aangenaam. De situatie is schrijnend.” Nadat de directrice en de burgemeester een toespraak hadden gehouden nam de oudste bewoonster het woord en bedankte alle mensen in Nederland die het mogelijk hebben gemaakt dat deze bus naar hen toekwam.
Naast de bus kon de Stichting Hulp Letland, namens de Pelgrimshoeve in Zoetermeer, voor de hoognodige renovatie een bedrag van € 1.500 overhandigen. Een donatie waar veel mee kan worden gedaan. De donaties via de stichting met Kerst en Pasen werden gebruikt voor de aanschaf van dekens, plaids, handdoeken en badartikelen.
Ter afsluiting gaf violiste en zangeres Valerya Satibaldieva een klein concert. Zij was eerder in Lansingerland te gast bij 5 mei concerten van de Stichting Hulp Letland.

Dankbaarheid

Joop Fuijkkink heeft de reis als bijzonder en vol van indrukken en emoties ervaren. “Hoe ouderen daar dankbaar en ontroerd zijn over soms kleine dingen die ze krijgen, zet ons tot nadenken. Een vervallen ouderencentrum, wat in het huidige Europa echt niet meer kan, mensen die huilen als ze een bus krijgen, daar doen we het voor en we zijn dan ook blij dat we dit werk, met de steun van velen, kunnen blijven volhouden. Grandioos, volgend jaar bestaat de Stichting 25 jaar en we hopen dit met een concert te kunnen herdenken. Tijdens onze reis bezochten we nog enkele projecten van onze Stichting in Ludza en een lagere school in Straupe. Overal blije gezichten in een land waar hulpverlening nog steeds, zeker in de buitengebieden en aan de oostgrens met Rusland, nodig is.”
Informatie: Stichting Hulp Letland Berkel en Rodenrijs, mailadres hulpletland@hotmail.com, bankrekening: NL44INGB0006719776.

Check Also

Schrijver Arie van Driel in Ontmoet!

Bergschenhoek – Op donderdag 21 juni vindt in De Stander de bijeenkomst van De Lonkende …