woensdag 23 mei 2018 | week 21
Home » Algemeen » Schaapskudde te zien in recreatiegebied Rottemeren

Schaapskudde te zien in recreatiegebied Rottemeren

Schaapskudde te zien in recreatiegebied Rottemeren

Bergschenhoek – Landschapsbeheer Martin Oosthoek uit Berkel en Rodenrijs, bij veel mensen bekend van de jaarlijkse Lammetjesdag, zet zijn schapen regelmatig in voor begrazing. Tijdens de Paasdagen ontdekten we een kudde in het Lage Bergse bos, begeleid door Ronja (19), die twee dagen per week stage loopt. Ook de bordercollie was hard aan het om de schaapjes bij elkaar te houden.

Sinds 2007 zorgt Oosthoek met zijn schapen voor begrazing van natuurgebieden en andere locaties in opdracht van onder meer provincie, gemeenten en recreatieschappen.
Daardoor ontstaan er naadloze overgangen tussen gras, ruigte, struiken en bos. De schaapherder kan de kudde zodanig aansturen dat er een natuurgebied ontstaat zoals de opdrachtgever het eigenlijk wil hebben.
Op 8 april kwamen 250 Kempische Heideschapen voor de eerste beweidingsronde aan in het gebied van recreatieschap Rottemeren, dat sinds 1 januari beheerd wordt doro Staatsbosbeheer. Tijdens de paasdagen was het Lage Bergse Bos aan de beurt.
In haar eentje leidde Ronja de kudde door dit mooie natuurgebied waar ze uiteraard veel bekijks had van wandelaars en passerende fietsers. Het blijft ook een prachtig gezicht om de hond aan het werk te zien. Hoe alert zo’n dier is en steeds maar weer de schapen op het rechte pad weet te krijgen als ze een andere richting op gaan, en goed luistert naar de commando’s van de schaapherder.
Ronja zit in het eerste jaar van de opleiding tot schaapherder, die wordt gegeven in Velp. Zo te zien heeft ze het al aardig onder de knie. De opleiding duurt twee jaar en volgens Ronja zijn er nog steeds vacatures voor schaapherder in Nederland. Erg leuk, dat zo’n jong meisje hier voor kiest. “Ik ben graag in de natuur en ik houd van dieren”, zegt ze.

Pinksteren

Het nachtverblijf van de schapen is bij het grasveld bij de Molenstomp van Nel Overest. Daarvoor komt hier tijdelijk een afrastering met schrikdraad. De tweede beweidingsronde vindt plaats rond de Pinksterdagen. Kom rond die tijd gerust langs. Je hebt grote kans de Kempische schapen tegen te komen.
Informatie: www.heerlijkbuiten.nl of www.staatsbosbeheer.nl.

Check Also

Kom kennismaken met organisaties die Maatjes zoeken

Lansingerland - In onze gemeente zijn diverse maatschappelijke organisaties op zoek naar vrijwilligers die aan de slag willen als Maatje. Samen stellen zij zich voor tijdens de informatiemarkt op zaterdag 26 mei van 10.00 tot 12.00 uur. Locatie van de markt is Ontmoet!, Wilhelminastraat 1A in Bergschenhoek (gebouw de Stander). Bezoek de markt en maak kennis met het werk van Maatjes en de organisaties.