zondag 19 november 2017 | week 46
Home » Nieuws » Twee minuten van stilte

Twee minuten van stilte

Twee minuten van stilte

Berkel en Rodenrijs – In de drie kernen van Lansingerland werden donderdagavond 4 mei evenals in de rest van het land de mensen herdacht die sneuvelden in oorlogs- en vredesoperaties. Klokslag acht uur werd het twee minuten stil en kon je een speld horen vallen; uit respect voor degenen die het leven lieten voor hun vaderland.

Trees Borkus-Henskens

Vooraf gegaan door drie slagwerkers en tromgeroffel arriveerde vlak voor de dodenherdenking een stoet belangstellenden bij het monument op Plein 1945-1995 die een dienst bijwoonde in de dorpskerk of bijeen kwam in Rehoboth. Na het signaal Taptoe volgden de twee minuten stilte op het volle plein, waarna wethouder Albert Abee de aanwezigen toesprak.
“Getuigenissen uit de eerste hand verdwijnen om de verhalen door te geven. Velen moesten leven met verlies van familie en vrienden. Degenen die terug kwamen uit oorlogsgebieden werden bij thuiskomst niet altijd begrepen, want de opbouw van Nederland stond na de oorlog centraal, maar iedereen wist: dit nooit meer!” aldus de wethouder. “Maar we zien om ons heen dat mensen er nog steeds toe in staat zijn. Hier heerst vrede, maar leven in vrijheid is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Laten we ons blijven realiseren dat het fijn is om in vrijheid te leven en laten de verhalen blijven die een verdeeld verleden bevatten waarin keuzes gemaakt moesten worden.”
Nadat Dali Rosbach, leerlinge uit groep 7 van De Wilgenhoek, een passend gedicht had voorgedragen werden kransen en boeketten bij het monument en bij het naastgelegen Indiëmonument geplaatst. De plechtigheid werd afgesloten met het vullen van verschillende bakken waarin schoolkinderen bloemen schikten, waarna een defilé langs de monumenten volgde.

Check Also

Ondernemend Lansingerland en Soccer Boys zorgen voor een boeiende avond

Bleiswijk - Ondernemend Lansingerland was maandagavond 30 november te gast in het clubhuis van de Bleiswijkse voetbalvereniging Soccer Boys. Sponsoren van de club en ondernemers kregen een waardevolle avond voorgeschoteld. Tijdens deze avond stond ook de Stichting Business Vrienden Soccer Boys centraal. Gastspreker Wilco van Schaik, nu directeur van de Nijmeegse voetbalvereniging NEC, nam de aanwezigen mee in de wereld van sport en ondernemen.