zondag 20 mei 2018 | week 20
Home » Commentaar » In de wachtrij

In de wachtrij

Een mens wacht wat af in het leven. In de winkel, de apotheek, bij de huisarts, in het ziekenhuis, tijdens het bellen naar een verzekeringsmaatschappij of naar een telecombedrijf, in de file, voor een brug. Soms duurt het wachten zo lang dat je je geduld verliest en wegloopt. Of de telefoon er op gooit. Alhoewel dit laatste niet meer lukt met de telefoons van vandaag.
Tijdens het wachten maken veel mensen zich druk. Ze zien dat het niet altijd nodig is om zo lang te moeten wachten. Het moet efficiënter kunnen, ik zou het wel weten, denken ze. Anderen ondergaan het wachten lijdzaam. Je zit nu eenmaal in die wachtkamer dus wat moet je anders dan wachten. Sommigen hebben een boek bij zich, anderen spelen een spelletje op hun mobieltje. Totdat die leeg is.
Als je af en toe in een ziekenhuis op je beurt moet wachten, krijgt je vanzelf respect voor de mensen die er vaker komen. Die chronische gezondheidsproblemen hebben en voor wie wachten een tijdsbesteding is geworden. Zonder te mopperen reizen ze af naar het ziekenhuis om te wachten. Te wachten op een onderzoek, een gesprek of therapie. Zonder de garantie beter te worden, want hoeveel mensen zijn er niet die hun hele leven lang deze weg bewandelen.
Respect hiervoor. Wat een geduld en doorzettingsvermogen moet je hebben om in die situatie vrolijk en positief in het leven te blijven staan. Het mooie is dat juist deze mensen op hun beurt vaak enorm veel respect hebben voor de mensen die in een ziekenhuis werken. Want die begeven zich al rennend en vliegend door de gangen om op hun beurt die wachtrij weer zo kort mogelijk te houden.

Annette Docter

Check Also

Authentiek

Hopelijk maakt iedereen dat wel eens mee. Zo’n moment van de dag, een belevenis, een …