zondag 20 mei 2018 | week 20
Home » fbpost » Feestelijke opening van Chinese ‘Solar Greenhouse’ kas
De kas werd officieel geopend werd met een slag op de gong.

Feestelijke opening van Chinese ‘Solar Greenhouse’ kas

Chinese sfeer in de Bleiswijkse polder

Feestelijke opening van Chinese ‘Solar Greenhouse’ kas

Bleiswijk – Onder grote belangstelling werd woensdagmiddag 12 april de Chinese ‘Solar Greenhouse’ tuinbouwkas, op het terrein van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, naast het Improvement Centre van Delphy in Bleiswijk, officieel geopend. De bijeenkomst werd bijgewoond door een groot aantal gasten uit zowel Nederland als China, maar ook door leden van partners in het Business Horti Consortium.

Trees Borkus-Henskens

Deze kas op zonne-energie, die is voorzien van hoogwaardige technologie, bootst de klimaatomstandigheden na van een typische kas in China. Door het onderzoek in deze kas zullen de Nederlandse leveranciers beter in staat zijn om in China moderne Nederlandse technologie te leveren die aansluit op de lokale omstandigheden. Met die innovatieve technologie kunnen Chinese telers de kwaliteit en opbrengst van hun gewassen verder verbeteren.
Deze Chinese ‘zonnekas’ maakt gebruik van zonne-energie die wordt opgeslagen in een betonnen muur. Tijdens het onderzoek zullen er groenten zoals komkommer en tomaat in de kas geteeld worden. Het eerste gewas dat in deze kas zal worden geteeld, is komkommer. De prestaties van de kas zullen worden vergeleken met zonnekassen in China. De kas is voorzien van Nederlandse technologie zoals een klimaatscherm, substraatteelt met een irrigatiesysteem en een klimaatcomputer. Aan de hand van demonstraties en experimenten kunnen Nederlandse leveranciers zien en laten zien dat hun technologie goed aansluit op de omstandigheden in China, zodat Chinese telers hun productie kunnen verhogen en de gewas- en productkwaliteit kunnen verbeteren.

A day to remember

“Een dag om te herinneren,” zo noemde commissaris van de koning Jaap Smit de openingsbijeenkomst. “Want wij staan hier niet alleen vlak voor de officiële opening van de kas, maar tevens werden vandaag de twee Chinese panda’s welkom geheten.” Leuk afgebeeld bovenop de taartjes die werden geserveerd in Bleiswijk. Smit wist: “Soms moet je twee stappen terug doen om er een vooruit te kunnen zetten, maar daarmee kun je wel iets unieks bereiken. Deze kas kent een hoge standaard in technologie, maar we zijn dan ook niet voor niets het op een na grootste glastuinbouwland ter wereld; en dat voor zo’n klein landje! Veel productie op beperkte ruimte. Tachtig procent van de innovatie komt uit Nederland en dan met name uit Zuid-Holland. Met de ontwikkeling van deze kas is weer een belangrijke stap gezet.”

Belangrijk project

Als wethouder verantwoordelijk voor de Greenport Lansingerland deelde vervolgens Albert Abee met de aanwezigen zijn gedachten over het groeiende belang van duurzame tuinbouw voor de toekomst van de planeet en de groeiende bevolking. “We hebben te maken met een groeiende en vergrijzende wereldbevolking, met toenemende gevolgen van klimaatverandering, de toenemende economische ongelijkheid en steeds meer verstedelijking. We moeten ons concentreren op voedselzekerheid, voedselveiligheid, duurzame energie en efficiëntie in het gebruik van water. Vandaag zijn we hier om ook Chinese telers te helpen oplossingen te vinden voor deze uitdagingen in een traditionele Solar Greenhouse. Een consortium van toonaangevende Nederlandse bedrijven in de tuinbouwtechnologie en -kennis heeft de handen ineen geslagen.”

Shouguang

In juni 2013 kocht het Chinese tuinbouwbedrijf Shouguang Vegetable Industry Holding Group grond in Lansingerland; het eerste Chinese kas investeringsproject in Europa. Vorig jaar november leidde wethouder Abee samen met de Partners in International Business (PIB)-leden een handelsmissie naar Shouguang.
“Mr. Yang, CEO van Shouguang Vegetable Industry Holding Group, leidde ons rond in een van zijn nieuwe Solar Greenhouse locaties in de buurt van Qingdao. Het was echt indrukwekkend en dat was mede de reden waarom Shouguang Vegetable Industry Holding Group Nederland B.V. is betrokken bij de bouw van deze Solar Greenhouse. Volgende week zal een Nederlandse delegatie van bedrijven en kennisinstellingen een bezoek brengen aan de Shouguang Agri-Expo. Meer dan twintig bedrijven zullen zich daar presenteren in het Holland Paviljoen.”
Na de ontvangst wandelde het gezelschap, vooraf gegaan door een dansende Chinese draak en Chinese muzikanten, naar de kas. Nadat de heer Smit en de hoogste vertegenwoordiger uit China samen een slag op de gong lieten horen was de officiële opening een feit en kon iedereen er een kijkje in gaan nemen.

Check Also

Lezersactie Happen en Stappen: maak kans op gratis diner

Berkel en Rodenrijs - Win een 4-gangendiner inclusief vijf drankjes voor Happen en Stappen Berkel en Rodenrijs, ter waarde van € 59,50. Doe mee en geniet van dit luxe diner waarbij u tussendoor lekker wandelt in het gezellige centrum van Berkel. Iedereen kan meedoen aan deze actie, ook wanneer u zich al heeft aangemeld!