dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » Algemeen » De Avond Academie Oostland komt eraan!

De Avond Academie Oostland komt eraan!

De Avond Academie Oostland komt eraan!

Bergschenhoek – Het idee voor de Avond Academie Oostland (Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp) ontstond toen Jan de Jong, directeur van Melanchthon Bergschenhoek en Wim de Roos, oud-directeur uit het basisonderwijs in Lansingerland, elkaar tegen kwamen in de sportschool en bij een kop koffie over hun gezamenlijke passie ‘onderwijs’ spraken. Als snel kwam een lang gekoesterde wens boven tafel. Het opzetten van een plek waar geïnteresseerden, jong en oud, kennis en vaardigheden kunnen opdoen dan wel vergroten.

Peter Tetteroo

Uit gesprekken met de wethouders van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp kwam naar voren dat zo’n Avond Academie Oostland perfect past bij de doelstellingen van de gemeenten om een aanbod van cultuur en scholing te realiseren, ook in de lijn van burgerinitiatieven en burgerparticipatie.
Met steun vanuit het onderwijsveld, bibliotheek, bedrijfsleven en de gemeente neemt de uitvoering van het plan vaste vormen aan. Voor de opzet zal nog iemand uit Pijnacker-Nootdorp betrokken worden.
Jan de Jong: “Onderwijs is onze passie, dus het is logisch dat we met dit idee aan de slag zijn gegaan. Een belangrijk uitgangspunt is dat we een aanbod willen maken dat voortkomt uit de leerbehoefte van de toekomstige cursisten. Wij gaan niet bepalen wat een ander moet leren, dat moeten ze zelf doen. Wim de Roos: “Daarbij noem ik nog een tweede uitgangspunt. Het is de bedoeling dat verschillende generaties elkaar ontmoeten en samen aan het leren gaan. Ik ben er van overtuigd dat jong en oud veel van elkaar kunnen leren en dat dit ook bevorderend doorwerkt in maatschappelijke thema’s als begrip en respect voor elkaar hebben.

Voor iedereen

De academie is er niet alleen voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de scholen of voor culturele en maatschappelijke instellingen, maar voor alle burgers van Oostland en omgeving. Wim de Roos: “We plakken er bewust niet de naam op van Open Universiteit of zoiets. De Avond Academie Oostland staat open voor iedereen. Van welk niveau ook en de lesstof zal daar op aangepast zijn. Het is als in de samenleving waar ook iedereen, ongeacht afkomst of opleiding het met elkaar moet doen. Jan de Jong: “We willen hiermee de mensen uit hun huizen halen, samen aan mooie dingen werken, samen interesses delen.”

Wat is er te leren?

Zoals de initiatiefnemers benoemen is het de bedoeling dat deelnemers zelf hun lesprogramma gaan samenstellen. Voor het peilen van die leerbehoeften kunnen geïnteresseerden vanaf nu tot ongeveer september via een emailadres (zie onder) hun ideeën en wensen aangeven. Jan de Jong: “Gedacht wordt aan onderwerpen als Nederlandse Literatuur na 1980, taalcursussen en cultuur van landen, filosofie. Design, onderzoek en ontwerpen. Creatieve cursussen als: schilderen, beeldhouwen, fotograferen. Thema’s rond gezondheid,voeding, bewegen, Alzheimer, gezond ouder worden. Alles in de vorm van workshops en interactieve bijeenkomsten, vier weken één avond in de week in de maanden november en maart. Wim de Roos: “We zijn nu zover dat we ook aanbieders en docenten, gastsprekers en workshopleiders zoeken. Mensen die kwaliteit kunnen leveren nodigen we uit om via het onderstaande emailadres hun interesse voor het geven van lessen, lezingen enzovoort kenbaar te maken. Met deze aanbieders willen we zo snel mogelijk in gesprek gaan. Het is overigens niet de bedoeling is om concurrerend te zijn met het bestaande aanbod in Oostland. Het dient daar aanvullend aan te zijn.”

Waar?

Het Melanchthon en Bibliotheek Oostland stellen hun accommodaties ter beschikking. De Roos: “Een cursus volgen in een leslokaal lijkt vanzelfsprekend, maar het kan net zo goed zijn dat er op uit getrokken wordt. Jan de Jong: “Ja, leren houdt niet op bij een lokaal of gebouw. Leersituaties scheppen in de echte wereld is heel betekenisvol.”

Van start

Na het inventariseren van leerwensen en werven van aanbieders, docenten, gastsprekers en workshopleiders gaat de Avond Academie in het najaar van 2017 van start. Jan de Jong: “We werken in alle opzichten onder de vlag van de Bibliotheek Oostland. Betrouwbaar, met een bestand, netwerk, ondersteuning. We houden de kosten zo laag mogelijk en jongeren tot 18 jaar betalen niets.” Wim de Roos: “We beschouwen het eerste jaar als een proef. Loopt het allemaal naar wens, dan hopen we dat de Avond Academie Oostland een blijvende verrijking voor de inwoners van onze gemeenten zal zijn.”

Meer informatie volgt de komende maanden. Het emailadres waar u – vrijblijvend – uw leerwensen en uw interesse in het geven van cursussen en lezingen kunt aangeven is: avondacademie@gmail.com.

Check Also

Bridgedrive Soroptimist Club

Zoetermeer/Lansingerland – De inschrijving voor de jaarlijkse bridgedrive van Soroptimist International Club Zoetermeer e.o. is …

Geef een reactie