dinsdag 16 januari 2018 | week 03
Home » fbpost » Wat is uw Ecologische Voetafdruk?

Wat is uw Ecologische Voetafdruk?

Wat is uw Ecologische Voetafdruk?

Lansingerland – De gemeente organiseerde een excursie naar de afvalverwerkingsbedrijven van Renewi (voorheen van Gansewinkel en Shanks) en Suez, het bedrijf waar ons PMD wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Tijdens de introductie bij Suez kwam ter sprake dat het minstens evenveel, zo niet meer energie kost (euro) om het PMD te verwerken dan dat het aan grondstof (euro) oplevert. Men is dan ook hard bezig om het verwerkingsproces zo in te richten dat de energiebalans om zal slaan naar een hogere opbrengst en een lager verbruik. De footprint (zoals ze dit benoemden) moet omlaag. Wij kunnen onze eigen ‘voetafdruk’ ook omlaag brengen. Een uitdaging!

Peter Tetteroo

???In het kader van afvalscheiding, duurzaamheid, de circulaire economie is het een eyeopener om uw ecologische voetafdruk te meten. Iedereen gebruikt een stukje van de aarde. Met de voetafdruktest kunt u zelf uitrekenen hoeveel aardbollen u nodig hebt. U krijgt vervolgens tips om uw voetafdruk te verkleinen.

Henk’s methode

Henk is iemand die op alle gebieden probeert zo duurzaam mogelijk te leven. Hij vindt dit zijn verantwoordelijkheid, heeft er plezier in en houdt er geld aan over. Henk heeft geen auto, hij doet alles op fiets. Ook naar zijn werk – een kilometer of tien van huis – fietst hij. Als Henk een blikje of leeg flesje op straat ziet liggen, stapt hij af en doet dit blikje of flesje in de tas die aan zijn stuur hangt. Het aantal blikjes dat hij in dertien jaar opraapte ligt rond de 62.000 stuks. Oud papier gaat in de container. Als er een envelop op zijn deurmat valt, weekt hij het etiket eraf en gebruikt deze envelop weer als hij zelf iets verstuurt. Hij gebruikt een hooikist, een houten doos met hooi erin die in zijn woonkamer staat. Voedsel dat eerst aan de kook is gebracht wordt in de goed afgesloten kist gaar zonder dat er nog verhitting nodig is. Henk: “Ik heb die hooikist nu bijna zes jaar en al ongeveer 1200 keer gebruikt. Het scheelt me jaarlijks negentig uur gasgebruik. Henk spoelt zijn wc door met flessen water uit de regenton (besparing in een jaar: bijna 1000 liter) en composteert het gft. Ook verspilt hij liever geen druppel water. Als hij in de keuken de warmwaterkraan open zet, vangt hij de eerst nog koude anderhalve liter op in flessen. Dat water gebruikt hij bij het koken en voor koffie en thee. Onder de douche staat een teiltje aan zijn voeten om het water op te vangen. “Ik vang makkelijk een halve teil op. Dat kan nog prima als spoelwater in de wc worden gebruikt.”

Ecologische voetafdruk

Henk berekende zijn ecologische voetafdruk op de website van het Wereld Natuur Fonds. Met een vragenlijst wordt bepaald wat de impact is van de levensstijl van een persoon op aarde. Het resultaat wordt uitgedrukt in hectares. Op grond van zijn milieugedrag scoorde Henk vorig jaar 3,78 ha. De gemiddelde Nederlander heeft een voetafdruk van 6,3 hectare. De VAE heeft de grootste voetafdruk (10,7 ha) en India de kleinste (0,7 ha). U kunt de test zelf doen op www.wnf.nl (vul bij zoeken in: ‘test voetafdruk’)

Check Also

Slagvaardigheid van de politieke partijen in 2017

Lansingerland - Nog tweeënhalve maand en dan mag u weer op uw favoriete lokale politieke partij een stem uitbrengen. Het college van b. en w. benadrukt wat in de afgelopen vier jaren is bereikt en dat zetten de coalitiepartijen in tijdens de campagne. De oppositiepartijen leggen de vinger op de zere plekken en beloven dat het anders gaat als zij aan het roer staan.
Wat zijn de feiten over de succesjes van het afgelopen jaar als we kijken naar het percentage aangenomen moties en amendementen? Meten is weten en daarom hebben we de hoofdpunten nog eens voor u op een rij gezet.