zondag 20 mei 2018 | week 20
Home » fbpost » Special Olympics kent alleen maar winnaars

Special Olympics kent alleen maar winnaars

Special Olympics kent alleen maar winnaars

Lansingerland – Voor de derde achtereenvolgende keer werd in zwembad De Windas het Special Olympics Regionaal Zwem Evenement georganiseerd. Een sportieve samenwerking tussen Tandem Support, Sportfondsen Lansingerland zwembad De Windas en zwemvereniging De Watervogels.

Trees Borkus-Henskens

Ruim honderd – om precies te zijn 118 – zwemmers met een verstandelijke beperking schreven zich voor dit spektakel in dat eerder in 2011 en 2014 in De Windas werd gehouden. Het eerste jaar met 60 en het tweede met 54 deelnemers. Van de 118 deelnemers kwamen er maar liefst 43 uit Lansingerland zelf en de rest uit heel Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland en Utrecht. Ditmaal dus een record aantal zwemmers met een verstandelijke beperking dat een hele zaterdag de strijd met elkaar aanging.
Rond de klok van half tien hadden alle zwemmers, de familie, de scheidsrechters en de vele vrijwilligers en coaches zich rond het grote bad van het zwembad verzameld. Buiten naderde, begeleid door politie, een lid van Torch Run Nederland met het Olympische vuur dat naar binnen werd gebracht. Na langs de rij zwemmers gelopen te hebben, begeleid door twee deelnemers, sprong een lid onverwacht en tot grote hilariteit van alle aanwezigen het water in met de brandende toorts. Aan de andere kant van het bad overhandigde hij hem weer aan de loper en de twee begeleiders die samen met de burgemeester het Olympisch vuur in het zwembad mochten ontsteken: de wedstrijden konden beginnen.

De wedstrijden

Na de officiële opening konden de voorrondes van start die de rest van de ochtend in beslag zouden nemen. Na de middagpauze volgden de finalewedstrijden in de verschillende afstanden. Het werd 1 april een lange en intensieve, maar ook heel sportieve zaterdag met tussen de wedstrijden door steeds een prijsuitreiking. De nummers 1, 2 en 3 ontvingen een medaille en de nummers 4, 5 en 6 een vaantje. Dolblij waren ze ermee en het gaf veel positieve energie. Iedereen kreeg, door het speciale programma dat voor de wedstrijden werd gemaakt, de kans om te winnen en er werd goed gezwommen. Ook de coaches waren lekker fanatiek en het publiek moedigde de deelnemers flink aan. Van De Watervogels deden de leden van het G-team mee, ontstaan na de eerste Special Olympics in 2011. Dit team zwemt ook mee in door de KNZB georganiseerde wedstrijden. De groep die in De Windas zwemt telt rond de veertig leden waarvan een deel zaterdag mee zwom.
Het wedstrijdprogramma omvatte 25 meter schoolslag, vrije slag en rugcrawl, 50 meter schoolslag en vrije slag en 4x 25 meter vrije slag estafette.
De doelstelling van Tandem Support is om een structureel aanbod te realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels zijn er onder andere mogelijkheden in De Windas, bij de voetbal, hockey en vechtsporten. Tandem Support ziet het als een uitdaging om een Special Olympics met meerdere takken van sport te organiseren. Dat vraagt om een goede samenwerking en veel helpende handen; daar was zaterdag 1 april een schitterend voorbeeld van!

Check Also

Lezersactie Happen en Stappen: maak kans op gratis diner

Berkel en Rodenrijs - Win een 4-gangendiner inclusief vijf drankjes voor Happen en Stappen Berkel en Rodenrijs, ter waarde van € 59,50. Doe mee en geniet van dit luxe diner waarbij u tussendoor lekker wandelt in het gezellige centrum van Berkel. Iedereen kan meedoen aan deze actie, ook wanneer u zich al heeft aangemeld!