zondag 20 mei 2018 | week 20
Home » Nieuws » Mevrouw Maria Klara Leijgraaf-Ullersma maakt de eeuw vol

Mevrouw Maria Klara Leijgraaf-Ullersma maakt de eeuw vol

Mevrouw Maria Klara Leijgraaf-Ullersma maakt de eeuw vol

Bleiswijk – Ze was het stralende middelpunt van haar eeuwfeest en genoot zienderogen van haar bezoek. Mevrouw Maria Klara (Riet) Leijgraaf-Ullersma vierde donderdag 30 maart haar 100ste verjaardag en ontving zowel haar familie als de burgemeester op haar kamer in De Tuinen waar zij nu twee jaar woont.

Trees Borkus-Henskens

De jarige is een geboren Rotterdamse. Haar wieg stond in de Jacob Catsstraat in een gezin met zes meisjes, waarvan zij de jongste was. Pa verdiende de kost als hofmeester bij de Rotterdamsche Lloyd. Als meisje werkte de eeuweling als verkoopster bij De Ster in de Hoogstraat tot zij in 1941 in het stadhuis van Hillegersberg trouwde met Cornelis Johannes Leijgraaf. Zij toonde haar trouwfoto met een “In een grijs mantelpakje. Op advies van mijn moeder, want dat kon ik daarna ook nog aan. Een witte bruidsjurk niet!”

Verhuisd

Na zowel aan de Bergweg als de Rodenrijselaan gewoond te hebben verhuisde het paar – het gezin was inmiddels uitgebreid met zowel een zoon als een dochter – in 1968 naar de Breitnerlaan in Bleiswijk waar haar echtgenoot elf jaar later overleed. Tot haar 96ste woonde mevrouw Leijgraaf zelfstandig tot ze vier jaar geleden naar Hergerborch in Berkel en Rodenrijs verhuisde en na sluiting van dit verzorgingshuis naar De Tuinen.
“Handwerken als borduren en haken heb ik erg veel gedaan, maar dat lukt nu niet meer,” aldus de jarige. Maar overdag luistert ze veel naar de radio en volgt graag al het nieuws op tv. Als verjaarsgeschenk bracht de familie daarom een grootbeeldscherm mee dat meteen werd aangesloten.
Zaterdag ging het met de hele familie – inmiddels uitgebreid met vier kleinkinderen en zes achterkleinkinderen – richting geboortestad Rotterdam waar het feest werd gevierd in brasserie Waalhaven. En ook nu weer met de pittige jarige als gezellig middelpunt van dit bijzondere feest.

Check Also

BVCB en Berkel houden elkaar opnieuw in evenwicht

Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek - Geholpen door de fraaie weersomstandigheden vulde sportpark Het Hoge Land zich zaterdagmiddag 5 mei met vele honderden toeschouwers. Onder hen ook burgemeester Pieter van de Stadt. Zij genoten meer van het heerlijke zonnetje en van wat enigszins weg had van een grote dorpsreünie, dan van wat er zich op de prima grasmat afspeelde. CVV Berkel versus BVCB werd nooit de derby waarop velen hadden gehoopt. Net als in de thuiswedstrijd gaf BVCB een voorsprong weg en eindigde het beladen duel in een 1-1 stand.