zondag 26 maart 2017 | week 12
Home » Heden & Verleden

Heden & Verleden


Haitsma groeide uit tot een begrip

We moeten naar 1921 terug om de eerste voetsporen van een zelfstandig ondernemende Haitsma in Bleiswijk te zien zetten. Het was Hendrik Haitsma, de opa van Henk, Piet en Tjalling Haitsma en Fries van geboorte, die in 1915 aan de slag ging bij Manus van der Drift aan de Klapwijkseweg en later bij aannemer Luiten. Daar verdiende hij - nog net geen twintig jaar oud -14,80 gulden per week. “Dat kan anders,” realiseerde hij zich en daarom besloot hij in 1921 voor zichzelf te gaan beginnen met timmerwerken.

Lees meer

Verdwenen Bergschenhoek, deel 3

In deze aflevering (114) van Heden & Verleden het derde deel uit de serie over verdwenen gebouwen e.d. in Bergschenhoek. De komende maanden zullen we regelmatig een deel in Heden & Verleden plaatsen. Het tweede deel was te lezen in De Heraut van 1 maart 2017. Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil delen, …

Lees meer

Berkel en Rodenrijs vanuit de lucht gezien

In deze aflevering (113) van Heden & Verleden bekijken we Berkel en Rodenrijs vanuit de lucht. Op de website Oud Berkel en Rodenrijs staan mooie luchtfoto’s uit vroegere tijden. Het is de moeite waard deze website ook eens te bezoeken en terug te vliegen naar wat was. Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een foto met anderen wil …

Lees meer


Verdwenen Bergschenhoek, deel 2

Café-uitspanning De Rozenboom van Gabriël van der Burg in 1906. In 2017 zou de fotograaf de etalage van Rob’s Herenmode zien. Sinds 1811 vervulde de toen al twee eeuwen oude herberg ook de functie van raadhuis. Op de bovenverdieping vergaderde de gemeenteraad en werd er huwelijken gesloten. Beneden was er een ruimte voor het doen van aangiften. Dat duurde tot 1910 toen het raadhuis aan de Dorpsstraat in gebruik genomen werd. Aan de rechterkant bij de dorpskruin is de stalling voor de paarden van de reizigers. In het pand was ook een vergaderzaal. Nadat kastelein-eigenaar Theo van Wijk in 1968 overleden was sloot zijn weduwe in 1970 het café. In de rechterhelft van de voormalige paardenstal kwam in 1953 de ijssalon annex snackbar van de fam. Verberg. Met moeder Verberg achter de toonbank en opgevolgd door zoon Daan. In het linkerdeel van de stal begon W.P.J. de Ruiter in 1945 zijn later groot geworden zaadhandel. Vanaf 1972 zat hier gedurende 10 jaar Wim de Vreede met zijn Doe-het-zelf “Vanouds De Rozenboom”. Dit op dat moment oudste pand van het dorp is in 1992 gesloopt.

In deze aflevering (112) van Heden & Verleden het tweede deel uit een serie over verdwenen gebouwen in Bergschenhoek. Fried Füss heeft de serie samengesteld. De komende maanden zullen we regelmatig een deel in Heden & Verleden plaatsen. Het eerste deel was te lezen in De Heraut van 8 februari 2017. Wie wil reageren op deze rubriek of zelf een …

Lees meer

Voorheen De Kring verhuist als Melanchthon Business School naar de Merenweg

Henk Visser

De voorjaarsvakantie zal door de toekomstige gebruikers van de splinternieuwe Melanchthon Business School aan de Merenweg te Bleiswijk gebruikt gaan worden om zoveel mogelijk spullen te verhuizen, waarna de leerlingen in de eerste volle week van maart kennis kunnen maken met hun nieuwe omgeving. De school aan de Rembrandtlaan - midden zestiger jaren als Lagere Tuinbouwschool De Kring geopend - zal nog enkele weken worden gebruikt en vervolgens worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw.

Lees meer

25 jaar Koelhuis Bergschenhoek

Met de medewerkers bij de opening van de grote PLUS in De Vlashoeck met in het midden zowel het echtpaar Koelhuis als hun beide zonen.

Begin tachtiger jaren begonnen Hans en Peggy Koelhuis met een eigen supermarkt in Rijswijk. Na twee jaar verhuisden ze naar een betere winkel in Den Haag waar ze zes jaar zaken deden tot ze de stap zetten naar een supermarkt in Benthuizen. Inmiddels is het 25 jaar geleden dat ze zich in Bergschenhoek vestigden.

Lees meer